Ministrul ceh al apărării cere ca țara să părăsească ONU din cauza rezoluției care cere încetarea focului: "Republica Cehă nu are ce face într-o organizație care se alătură teroriștilor"

29 Oct 2023
Ministrul ceh al apărării cere ca țara să părăsească ONU din cauza rezoluției care cere încetarea focului:  "Republica Cehă nu are ce face într-o organizație care se alătură teroriștilor"

Ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, a cerut Republicii Cehe să părăsească Organizația Națiunilor Unite în legătură cu rezoluția de vineri care cere o încetare a focului în Orientul Mijlociu, scrie Radio Praga International. 

Reacționând la știrile de pe rețeaua de socializare X, Černochová a spus că i-a fost rușine de ONU și a susținut că Republica Cehă nu are ce face într-o organizație care se alătură teroriștilor și nu respectă dreptul de bază la autoapărare.

Adunarea Generală a ONU a aprobat vineri o rezoluție care a cerut un „armistiu umanitar durabil și susținut” imediat în Gaza. Rezoluția, care a fost prezentată de aproape 50 de țări, inclusiv Turcia, Palestina, Egipt, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), a fost aprobată cu un vot de 120 - 14, cu abținerea a 45 de națiuni.

Republica Cehă a fost una dintre cele 14 țări care au votat împotriva rezoluției, alături de SUA, Israel, Ungaria, Austria și Croația. Justificând decizia, ambasadorul ceh la ONU, Jakub Kulhánek, a spus că textul nu recunoaște dreptul Israelului de a se apăra pe sine și pe cetățenii săi împotriva terorismului, nu are o cerere pentru eliberarea ostaticilor și nu include o condamnare clară a atacului Hamas împotriva Israelului.

Citesc des critici pe rețele - Dacă știți că nu funcționează, de ce nu faceți nimic (ca politicieni) în privința asta?
De ani de zile, am criticat ONU pentru că este paralizată de propriile reguli, sprijinind antisemiții în rezoluțiile sale și că trebuie să se reformeze în mod fundamental. Din păcate, nici măcar războaiele din Ucraina și Israel nu au schimbat deloc luarea deciziilor și funcționarea ONU. Totul este încă scăldat de soare și toată lumea se bucură de negocieri... Deci, ce să faci în continuare? Să ne fluturăm mâinile peste el și să ne prefacem că nu îl vedem? Sau să numești lucrurile așa cum sunt și să nu le bagi în buzunar?

Potrivit Articolului 6 din Carta ONU, un stat membru care încalcă în mod constant principiile enunțate în Cartă poate fi expulzat – inclusiv principiul conform căruia TOATE statele membre ar trebui să se abțină de la amenințarea cu forța sau de la folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau politice, a independenţei oricărui stat în relaţiile internaţionale. Iranul amenință Israelul în mod regulat și nu se întâmplă absolut nimic. Rusia a început un război în Ucraina și Putin râde în fața tuturor și continuă să ucidă civili nevinovați pentru al doilea an și lui ONU nu-i pasă. Iran, Coreea de Nord, Siria, Afganistan, Mauritania și o serie de alte state nedemocratice care încalcă zilnic drepturile omului (sclavia este încă legală în Mauritania!), prin urmare - desigur că nu acționează în conformitate cu principiile ONU . Și nimeni nu i-a exclus. La ce folosește o organizație care nu poate folosi nici măcar puținele principii și posibilități pe care le are și nu le poate aplica fără acordul dictatorilor? ????????‍♀️
Un membru poate fi exmatriculat printr-o decizie a Adunării Generale, la propunerea Consiliului de Securitate. Dar membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia și China, trebuie să fie de acord în acest sens! Și cu siguranță nu vor susține excluderea aliaților lor, așa că o astfel de propunere nici măcar nu va ajunge la Adunarea Generală.

Dacă ONU nu reușește să asigure reforma acestor reguli, ea și-a pierdut rolul de pacificator. Este total paralizat în aplicarea propriilor reguli și nu ne vom clinti fără o reformă fundamentală. Dictatorii vor bloca reforma. Deci ce ne-a mai rămas acolo? Pentru a construi o nouă organizație internațională pe principii moderne. Fără veto din partea dictatorilor și sponsorizării teroriștilor.

Shoah s-a întors și nu trebuie să tăcem din nou.
M-am întrebat adesea - Cum a putut lumea să nu creadă ororile lagărelor de concentrare și de ce a durat atât de mult până când cineva să-i elibereze pe prizonierii supraviețuitori la sfârșitul războiului? Din păcate, zilele astea am înțeles că poate nu era deloc așa, pentru că se pare că o parte a societății dorea să scape de evrei. Antisemitismul s-a răspândit profund în întreaga lume, inclusiv în Națiunile Unite. Ei au încredere în teroriști, dar nu au încredere în țara care a protejat de mulți ani fundul civilizației noastre occidentale în Orientul Mijlociu. Lume absurdă. Și este complet de neînțeles pentru mine că nimeni nu cere o reformă fundamentală a organizației, care cu mult timp în urmă s-a transformat dintr-un făcător de pace într-un ciocan împotriva Israelului. Trist și ne vom răzbuna.

a scris Ministrul Jana Černochová pe X (fostul Twitter)

Alte stiri din Externe

Ultima oră