Israel: „Singurul loc căruia îi aparține această rezoluție ONU este la coșul de gunoi al istoriei”.

28 Oct 2023
Israel: „Singurul loc căruia îi aparține această rezoluție ONU este la coșul de gunoi al istoriei”.

Organismul mondial format din 193 de membri a adoptat rezoluția fără caracter obligatoriu cu un vot de 120 pentru 14 împotriva și 45 de abțineri. Franța a votat pentru măsură; Germania, Italia și Marea Britanie s-au abținut; în timp ce Austria şi Statele Unite au votat împotrivă, scrie Le Monde.

Adunarea Generală a ONU, vineri, 27 octombrie, a cerut cu o mare majoritate un „armistițu umanitar imediat” în Gaza, în ziua 21 a conflictului Israel-Hamas, în timp ce armata israeliană a anunțat că își extinde operațiunea terestră în teritoriul distrus. Rezoluția fără caracter obligatoriu, criticată de Israel și Statele Unite pentru că nu a menționat Hamas, a primit 120 de voturi pentru, 14 împotrivă și 45 de abțineri din partea membrilor ONU.

Rezoluția a scos în evidență o divizare în țările occidentale, Franța votând pentru rezoluție; s-au abținut Germania, Italia și Marea Britanie; în timp ce Austria şi Statele Unite au votat împotrivă. Textul propus de Iordania în numele a 22 de țări arabe, a cerut „un armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut, care să conducă la încetarea ostilităților”. O versiune anterioară a cerut o „încetare imediată a focului”.

O infamie

Proiectul condamnă „toate actele de violență care vizează civilii palestinieni și israelieni, inclusiv toate actele de terorism și atacurile fără discriminare”, dar nu menționează Hamas. Această absență a fost denunțată de ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, care a declarat joi că „singurul loc în care îi aparține această rezoluție este la coșul de gunoi al istoriei”.

Israelul a respins cu furie o rezoluție a ONU, ambasadorul țării numind-o „infamie” și spunând că Israelul va continua să se apere. „Este o zi întunecată pentru ONU și pentru omenire”, a spus Erdan, jurând că țara sa va folosi „toate mijloacele” în lupta împotriva Hamas. "Astăzi este o zi care va deveni infamie. Cu toții am fost martori că ONU nu mai deține nici măcar un gram de legitimitate sau relevanță", a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră