Mike Pence avertizează că Putin va ataca NATO dacă Ucraina va pierde: "Oamenii noștri vor fi nevoiți să lupte în temeiul articolului 5"

18 Apr 2024
Mike Pence avertizează că Putin va ataca NATO dacă Ucraina va pierde: "Oamenii noștri vor fi nevoiți să lupte în temeiul articolului 5"

Fostul vicepreședinte al SUA cere Congresului să aprobe finanțarea pentru ajutorul Ucrainei, spunând că „izolarea nu este niciodată răspunsul”, scrie Politico

Trupele americane nu vor avea de ales decât să lupte cu invadatorii ruși în Europa dacă Vladimir Putin învinge Ucraina, a declarat joi fostul vicepreședinte american Mike Pence.

Avertismentul, din partea fostului adjunct al lui Donald Trump în timpul unui eveniment din capitala Belgiei, face parte din apelul lui Pence la Congres de a aproba fonduri suplimentare pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, ajutor care a fost amânat de luni de zile.

„Izolaționismul nu este niciodată răspunsul la regimurile tiranice cu intenții expansioniste și cred că majoritatea membrilor Congresului înțeleg asta”, a spus Pence la evenimentul care a fost găzduit de German Marshall Fund al Statelor Unite, un think tank. „Cred că asteaptă acest moment”.

Miercuri, președintele Camerei SUA, Mike Johnson, a dezvăluit o schiță a planului său de ajutor extern. Propunerea în patru părți împarte ajutorul pentru Israel, Ucraina și Taiwan în proiecte de lege separate, iar o parte din asistență ar fi condiționată ca un împrumut și ar include mandate pentru strategie și supraveghere militară.

Dacă Putin învinge Ucraina, „Nu am nicio îndoială în mintea mea că va veni momentul în care va trece granița [în Europa], că bărbații și femeile noștri în uniformă ar trebui să lupte”, a spus Pence.

„Nu va trece foarte mult până să treacă granița pentru ca oamenii noștri să fie nevoiți să lupte în temeiul articolului 5” din tratatul NATO, conform căruia un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, a spus Pence.

El a continuat: „In al doliea rând, cred că nu va dura mult până când [vom avea] acțiune în strâmtoarea Taiwan sau undeva în Marea Chinei de Sud”.

Pence a apărat retorica dură a lui Trump despre eșecul aliaților europeni de a îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. „Aliații noștri NATO de astăzi sunt într-o poziție mai bună pentru a [sprijini] Ucraina în ultimii doi ani din cauza acestor creșteri ale cheltuielilor pentru apărare decât ar fi fost altfel”, a spus el.

Totuși, Pence a subliniat că Trump a gândit „puțin diferit” de el, întrucât a reflectat asupra refuzului său din 2021 de a-l sprijini pe Trump în blocarea certificării Congresului lui Joe Biden ca si câștigător al alegerilor din SUA.

„Întotdeauna am crezut, prin harul lui Dumnezeu, că mi-am făcut datoria în acea zi, să susțin și să apăr Constituția Statelor Unite”, a spus Pence.

Alte stiri din Externe

Ultima oră