Verzii și liberalii Germaniei fac apel la acțiuni cu privire la imigrație, pe măsură ce extrema dreaptă se întărește. Partidele principale sunt din ce în ce mai speriate de ascensiunea AfD de extremă-dreapta, care acum conduce sondajele în patru state din est, scrie Politico.
Temerile legate de imigrație și de ascensiunea extremei-dreapte se răsfrâng în Germania, unde chiar și Verzii cer o represiune împotriva solicitanților ilegali de azil.
Într-o intervenție remarcabilă de luni, copreședintele lui Verzilor, Ricarda Lang – al cărui partid este de obicei cunoscut pentru că susține un curs moderat privind migrația – a criticat oficialii cheie ai celor doi parteneri ai săi de coaliție pentru că nu au făcut suficient pentru a se asigura că solicitanții de azil fără un motiv valid pentru a rămâne, cum ar fi fuga dintr-o zonă de război, sunt trimși înapoi în țările lor de origine.
Fără îndoială că temperatura politică crește rapid în Germania. Un sondaj publicat marți a arătat că partidul anti-imigrație Alternativa pentru Germania a devenit cea mai puternică forță politică din Mecklenburg-Vorpommern, devenind al patrulea stat din estul Germaniei – după Brandenburg, Turingia și Saxonia – în care extrema-dreapta este lider în sondaje. Acest lucru sperie mai ales partidele consacrate, deoarece ultimele trei state se îndreaptă către urne în septembrie anul viitor, ridicând posibilitatea ca AfD să câștige, pentru prima dată, puterea la nivel de stat.
Ecologista Lang i-a criticat pe ministrul de Interne Nancy Faeser, care face parte din Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz (SPD), și de trimisul special al Germaniei pentru imigrație, Joachim Stamp de la Partidul Liber Democrat Liber (FDP), spunând că trebuie „în sfârșit să facă progrese în ceea ce privește acordurile de repatriere” cu țări din afara UE pentru a facilita deportările. Guvernul trebuie să acționeze „pentru a evita sosirea din ce în ce mai mulți oameni”, a spus Lang.
Aceste remarci neobișnuite ale unui politician de rang înalt din partea Verzilor apar în momentul în care FDP-ul ministrului de Finanțe Christian Lindner a adoptat luni un document de poziție prin care promite că va reduce plățile sociale pentru solicitanții de azil. FDP dorește, de asemenea, să-și convingă partenerii de coaliție să declare Maroc, Tunisia și Algeria drept țări de origine „sigure”, ceea ce ar facilita trimiterea înapoi acasă a solicitanților de azil din acele țări.
Aceste acțiuni evidențiază măsura în care coaliția de guvernământ din Germania, SPD, FDP și Verzii începe să intre în panică, pe măsură ce numărul migrației continuă să crească - numai în august, au fost înregistrate aproximativ 15.100 de treceri ilegale a frontierei, marcând o creștere de 40% față de iulie - și un număr tot mai mare de germani se îndreaptă către AfD.
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat miercuri că Germania „se află la punctul de rupere”, deoarece 162.000 de persoane au solicitat azil în țară în prima jumătate a anului. Aceasta este „mai mult de o treime din toate cererile din UE”, a adăugat Steinmeier într-un interviu pentru Corriere della Sera din Italia.
Deși AfD nu a făcut o breșa la nivel de stat, a preluat puterea la niveluri mai mici de district pentru prima dată când a câștigat alegerile pentru consiliu din Turingia în iunie și a câștigat alegerile pentru primarul în Saxonia-Anhalt în iulie.
„Coleșit fără speranță”
Deși AfD își construiește sprijin pe baza multor factori – inflația, prețurile ridicate la energie și gestionarea proastă de către guvern a unei legi controversate privind încălzirea – afluxul tot mai mare de solicitanți de azil este considerat principalul său catalizator.
„Un astfel de partid devine mai puternic atunci când problemele nu sunt rezolvate”, a declarat săptămâna trecută Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin Democrate (CDU), principalul partid de opoziție, de centru-dreapta din Germania, referitor la dezbaterea privind imigrația. El a adăugat că orașele și municipalitățile din Germania sunt „copășite fără speranță” de numărul tot mai mare de solicitanți de azil.
AfD a crescut, de asemenea, în sondajele naționale - de la doar 14% la începutul anului la 22% în prezent, conform unei medii a sondajelor naționale întocmite de Poll of Polls de la POLITICO . Aceasta îl plasează drept al doilea partid ca popularitate din țară, după alianța conservatoare a CDU cu Uniunea Socială Creștină, care are un sprijin de 27 la sută. SPD-ul lui Scholz este în urmă cu 17%.