Springfield, un oraș mic din SUA dat peste cap de acuzațiile lui Trump: „Migranții mănâncă câini”

20 Sep 2024
Springfield, un oraș mic din SUA dat peste cap de acuzațiile lui Trump: „Migranții mănâncă câini” Galerie foto (2)

Zvonurile din Springfield răspândite de candidatul republican îi permit să readucă dezbaterea la tema principală a campaniei, imigrația și închiderea granițelor țării, spune un reportaj din Springfieldîn Le Figaro

Există o tradiție de a avea un oraș numit Springfield în aproape fiecare stat american. Nimic nu a distins Ohio de sute de alte orașe din Statele Unite înainte ca orașul să devină epicentrul campaniei pentru alegerile prezidențiale de săptămâna trecută. 

În mijlocul dezbaterii împotriva lui Kamala Harris, pe 10 septembrie,  Donald Trump  a descris orașul invadat de migranții ilegali haitiani: În Springfield, acești noi sosiți mănâncă câini. Ei mănâncă pisici. Ei mănâncă animalele oamenilor care locuiesc acolo. Așa se întâmplă în țara noastră și este păcat." Moderatorii canalului ABC au negat acest lucru în direct. Dar o săptămână mai târziu, afacerea a căpătat o dimensiune națională și internațională. Televizoarele din întreaga lume au coborât asupra acestui mic oraș din Ohio. Presa americană a repetat iar și iar că nu s-au mâncat pisici sau câini și că în acest oraș de 57.000 de locuitori erau doar 15.000 de haitiani în loc de cei 20.000 citați de Trump.

Doamna din spatele zvonului, care a menționat pe Facebook dispariția pisicii vecinilor ei, a recunoscut de atunci că nu a avut niciodată vreo certitudine; ea și-a cerut scuze în mod public și și-a șters postarea. Însă acuzația a fost reluată de colegul lui Trump, senatorul Ohio JD Vance, el însuși dintr-un orășel de lângă Springfield, înainte de a fi repetat de Trump în fața a zeci de milioane de spectatori în timpul dezbaterii. De atunci și-a dobândit propria sa dinamică. În timp ce rețelele de socializare au luat-o razna analizând videoclipuri cu animale pe grătare, realitatea a luat o întorsătură îngrijorătoare.

Amenințări cu moartea în Springfield

Amenințările cu moartea și amenințările cu bombă au crescut în ultima săptămână în Springfield. Primăria, oficiul de înmatriculare auto și cel puțin două școli primare au fost evacuate. Alte școli au suspendat cursurile. Festivalul CulturFest programat săptămâna viitoare a fost anulat. Primarul republican, Rob Rue, a negat zvonurile și a pus sub semnul întrebării iresponsabilitatea celor care le-au răspândit, fără a-l menționa pe nume pe Trump. „  Toți acești politicieni federali care au dat orașului nostru o imagine negativă trebuie să știe că fac rău comunității noastre cu cuvintele lor.  »

Guvernatorul Ohio Mike DeWine, un republican destul de clasic, a anunțat desfășurarea a aproximativ treizeci de polițiști de stat în oraș. Marți, s-a întors la Springfield pentru a cere calm. „ Multe dintre aceste amenințări vin din străinătate și sunt făcute de cei care vor să alimenteze discordia actuală din jurul Springfield”, a avertizat el într-o conferință de presă. Nu putem lăsa băieții răi să câștige... Trebuie să luăm în serios fiecare amenințare, copiii merită să meargă la școală, iar părinții merită să știe că sunt în siguranță. Consolidarea securității va ajuta la atenuarea unora dintre temerile cauzate de aceste farse"

El a avut, de asemenea, o recepție mixtă la anunțul lui Trump despre intenția sa de a vizita Springfield. Toată lumea are dreptul să vină și, dacă vine vreunul dintre candidați, va fi binevenit de oamenii din Springfield. Dar trebuie să spun că resursele noastre sunt într-adevăr limitate... și nu m-ar deranja dacă el decide să nu vină imediat."

Stupoare într-un oraș răsturnat

Nu au fost puse măsuri de securitate în fața micului centru de ajutor și sprijin pentru comunitatea haitiană, dar voluntarii monitorizează numerele de înmatriculare ale mașinilor, care trec prea des pe stradă. Spațiul cu o singură cameră cu câteva mese și scaune a fost transformat într-o unitate de criză pentru a răspunde apelurilor îngrijorate din partea membrilor comunității. Suntem uimiți , a spus Rose-Thamar Joseph, directorul de operațiuni la centru, toată această afacere este un șoc pentru comunitatea haitiană, dar și pentru întreg orașul Springfield. La început a fost șoc, apoi oamenii s-au speriat. Am primit apeluri de la oameni care se gândesc deja să se mute. Le spun să nu se teamă, ci să fie atenți, spune ea. Singurul lucru pozitiv a fost primirea atât de multe apeluri și sprijin din partea comunității americane din Springfield. Ne-a mers direct în inimile noastre. Ne rugăm să se oprească totul, dar nu știm cum se poate opri. Aceasta nu este o faptă mică."

În mod normal, asociația noastră se ocupă în principal de a ajuta noii veniți în procedurile administrative, în special de cei care nu vorbesc engleza, și de a traduce documentele administrative  ”, explică ea . „  Abia aștept să înceapă din nou” 

Încercăm să navigăm cu toate acestea , confirmă Viles Dorsainvil, directorul asociației. Este dezgustător să răspândești astfel de zvonuri despre comunitatea noastră. Este un zvon care poate escalada cu ușurință în violență. Nici cei care au început-o nu o mai pot opri."

Între Cincinnati și Columbus, nu departe de Dayton, Springfield aproape că arată ca un oraș american generic. În centru, primăria și băncile, înconjurate de o imensă tablă de case înșirate în fața bucății lor de gazon, centre comerciale cu parcări, lanțuri de fast-food. Ca și în alte orașe din Midwest, multe afaceri sunt abandonate, cu ferestrele blocate cu placaj, înlocuite de magazinele ieftine Dollar General și Family Dollar. Trenurile de marfă care merg la ralanti noaptea nu se opresc. Prosperitatea orașului, care a atins apogeul la începutul secolului al XX-lea, când un magnat local de automobile a construit o vilă de arhitectul Frank Lloyd Wright, este un lucru al trecutului.

Orașul a pierdut multe locuri de muncă prin relocarea fabricilor, mai ales după semnarea acordurilor de liber schimb Nafta cu Mexic, explică Margery Koweleski, o americancă de origine haitiană care locuiește în oraș de aproximativ douăzeci de ani. Am fost primul haitian care a venit la Springfield. Locuiam în New York și am vrut să părăsesc orașul după atacurile din 11 septembrie. Știam orașul în care aveam prieteni. Haitienii au sosit în număr mare după pandemia de Covid, care a creat o nevoie uriașă de angajați , explică ea. „ Au venit din Miami, din New Jersey, din toate comunitățile haitiane din Statele Unite. Mulți sunt refugiați TPS (Temporary Protected Status). S-a transmis din gură în gură. Există locuri de muncă bine plătite, chiriile nu sunt mari și membrii comunității sunt deja stabiliți acolo: așa a fost creată comunitatea haitiană din Springfield."

Serviciile sociale copleșite de afluxul de refugiați haitiani 

Mișcarea s-a accelerat odată cu revenirea instabilitatatii politice din Haiti și cu politica de refugiați mai permisivă a democraților. După repatrierea migranților ilegali haitiani la începutul mandatului, Administrația Biden a extins acestei țări statutul de TPS, acordat cetățenilor țărilor aflate în război precum Ucraina, Siria sau Sudanul, care permite refugiaților să trăiască și să lucreze legal în Statele Unite. .

Acest aflux al unui număr mare de refugiați într-un oraș mic a avut ca efect copleșirea serviciilor sociale. Și, de asemenea, să alimenteze neîncrederea și zvonurile. Reluând pe cele mai nebunești, Trump a reușit să readucă dezbaterea la subiectul principal al campaniei sale, cel al imigrației, fie că este legală sau ilegală. Repetat de Trump, zvonul despre câini și pisici este menit să lovească mintea oamenilor.

De atunci, Trump a revenit în mod regulat la cazul Springfield. „În Springfield, Ohio, 20.000  de migranți ilegali haitian au coborât într-un oraș de 58.000  de locuitori, a spus el din nou în discursul său de vineri, lângă Los Angeles. „Vom avea cea mai mare deportare din istoria țării noastre și vom începe cu Springfield și Aurora”, a avertizat Trump, legând orașul Ohio și migranții săi haitiani cu un oraș din Colorado unde o bandă venezueleană. Migranții fură gâștele orașului , a mai acuzat Trump, Știți, gâștele sunt în parc, în lac. Ei iau și animale de companie. Câinele meu a fost răpit "      

Parcul în cauză este Snyder Park. La capătul peluzei și al terenurilor de tenis și de baseball, rațele se zboară în micul Buck Creek. Acest parc este locul în care au avut loc singurele cazuri înregistrate de poliție în care au fost implicați migranți. În martie trecut, un rezident local a raportat că a văzut trei bărbați descriși ca haitiani luând o gâscă și o rață într-un sac de gunoi. În august, biroul șerifului a primit o altă plângere că patru haitiani, doi bărbați și două femei, au fost văzuți luând gâște. O fotografie a circulat, dar se crede că a fost făcută în orașul din apropiere, Columbus. 

Cel mai tragic eveniment care a implicat un migrant a avut loc în august 2023, când un băiat de 11 ani a murit în accidentul cu autobuzul său școlar, lovit de un microbuz condus de un bărbat de origine haitiană fără permis de conducere care a fost condamnat pentru omor din culpă. Tragedia a fost adusă din nou săptămâna trecută de campania Trump: „  Amintiți-vă: Aiden Clark, 11 ani  , a fost ucis în drum spre școală de un migrant haitian pe care Kamala Harris l-a lăsat în țară în Springfield, Ohio" Chiar înainte de dezbaterea televizată, tatăl băiețelului, Nathan Clark, a vorbit pentru a cere ca moartea fiului său să nu fie exploatată. Acest lucru trebuie să înceteze acum”, a declarat el public. Ei pot arunca toată ura pe care o doresc față de imigranții ilegali, criza granițelor și chiar afirmații false despre animalele de companie... mâncate de membrii comunității.” Dar nu le permit să menționeze Aiden Clark și aștept scuzele lor.  »

O poveste inventată, dar tensiuni reale

Afacerea Springfield lansată de Trump și-a îndeplinit deja funcția: aceea de a readuce dezbaterea la subiectul imigrației ilegale, care alimentează campania candidatului republican. Partenerul său de alergare, JD Vance, aproape că a recunoscut că zvonul despre câini și pisici mâncați nu are nicio bază. Dacă trebuie să creez povești pentru ca mass-media americană să acorde atenție suferinței poporului american, asta voi face , a declarat duminică senatorul Ohio la CNN. Și când spun că creez o poveste, adică mă asigur că presa americană este interesată de ea: nu am inventat sosirea a 20.000 de  imigranți ilegali în Springfield."

Nici tensiunile nu au fost inventate. Lângă șinele de cale ferată, vizavi de magazinul Family Dollar, Ron se răcorește pe treptele casei sale, la intersecția South Western Avenue și West Main Street. Un steag mare de campanie al lui Donald Trump atârnă pe balustradă. Un semn „Trump-Vance 2024” este plantat în fața aleii. Nu-mi plac haitianii , spune acest bărbat care locuiește în Springfield de 19 ani. Au sosit cu mii în ultimii ani. Nu erau acolo înainte. Nu vorbesc engleza si nu stiu sa conduca. Au obiceiul să se holbeze la tine. Nu-mi place. Ii recunosc de departe dupa culoarea lor. Și eu sunt negru și știu perfect diferența. S-au stabilit în toate casele. Vecinii erau un cuplu alb, care a plecat. Au fost înlocuiți cu haitiani. Când Trump va fi ales în noiembrie, pfftt, îi va deporta pe toți și vom fi în pace. "

Puțin mai departe, pe West Main Street, o pisică portocalie moțaie pe balustrada de lemn a unei case cu vopsea decojită. Pe verandă se așează un castron cu croșete. Este o pisică de cartier, pe care o hrănim , a spus Ricky, un bărbat alb de treizeci de ani, în pantaloni scurți, cu un pistol mic într-un toc la centură. „ Aceste povești despre pisicile care sunt mâncate sunt complet false, nu s-au întâmplat niciodată  Dar nici lui Ricky nu-i place prea mult afluxul de refugiați haitiani. „ Este păcat, toți acești oameni care au probleme în țara lor”, a spus el , „dar dacă nu le place acesta, ar fi bine să rămână acolo sau să se întoarcă acolo”. În spatele plasei de țânțari, tatăl ei într-un tricou se uită la o echipă de televiziune intervievând o femeie de culoare pe trotuarul de vizavi. Acest oraș arată ca un reality show , spune el.

Apoi, pe stradă, o mașină se oprește într-un nor de marijuana. Trei bărbați de culoare stau înăuntru, tăcuți, părând serioși. Ați văzut pliantele care au circulat în ultimele zile întreabă șoferul. El arată pe telefonul său o fotografie cu o bucată de hârtie desfăcută: Străinii și haitianii afară !”  , este scris cu majuscule gotice. „ Nu există loc în America pentru această mizerie. Nu avem nevoie de poliție, avem nevoie de deportare în masă. Un sfert din Springfield trăiește deja în sărăcie. Acum se cheltuiesc două milioane de dolari pentru îngrijirea acestor animale pe câmp. America în primul rând  ! Alăturați-vă nouă și ridicați-vă împotriva imigrației forțate. Semnat : Trinity White Knights din Ku Klux Klan. Pentru mai multe informații și înscrieri, trimiteți un plic ștampilat" . Aceasta este urmată de adresa unei căsuțe poștale din statul vecin Kentucky.

Alte stiri din Externe

Ultima oră