"Blinken du-te acasă. Pleacă. Cât mai curând posibil" - spune europarlamentarul polonez Grzegorz Braun

13 Sep 2024
"Blinken du-te acasă. Pleacă. Cât mai curând posibil" - spune europarlamentarul polonez Grzegorz Braun

"Din punctul nostru de vedere, Antony Blinken este persona non grata la Varșovia. Blinken du-te acasă. Pleacă. Cât mai curând posibil".  "Nu te vrem aici. Nu vrem ca polonezii să plătească și să moară pentru cuvintele tale. Nu vrem să fim nici plătitori, nici victime ale războaielor care au fost dezlănțuite în Europa Centrală de secole de oameni al căror moștenitor și continuator este secretarul Blinken",, a declarat Grzegorz Braun, europarlamentar polonez de la partidul Confederația la o conferință de presă la Sejm, scrie presa poloneza Nczas.info

– Ieri, doi diplomați occidentali, secretarul de stat (SUA – n.red.) Antony Blinken și ministrul de externe britanic David Lammy au mers la Kiev. Au discutat despre ajutorul Ucrainei de Vest, iar astăzi vizitează Varșovia - a amintit Jan Krysiak, secretarul general al Confederației Coroanei Poloneze.

Blinken și Lammy au fost primiți în Ucraina de noul șef al Ministerului Afacerilor Externe, Andriy Sybiha, și de președintele Volodymyr Zelensky. Șeful diplomației americane a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, iar ministrul britanic a anunțat că Marea Britanie va oferi un nou pachet de ajutoare Ucrainei.

Joi, Blinken a vizitat Varșovia. În capitala Poloniei, s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda, prim-ministrul Donald Tusk și ministrul Afacerilor Externe Radosław Sikorski. „Această vizită reafirmă parteneriatul strâns și de durată dintre Statele Unite și Polonia și subliniază angajamentul nostru comun de a sprijini Ucraina în apărarea împotriva agresiunii ruse neprovocate”, a spus ambasada SUA.

„Polonia are nevoie de America”

Deputatul Confederației Roman Fritz a amintit că „Statele Unite ale Americii sunt puterea care este beneficiară a conflictului armat din Ucraina”. – Fără să piardă un singur soldat, au vândut atât de multe arme, muniție și tehnologie încât pot trăi destul de bine în anii următori. Și afacerea trebuie să continue, a cărei victimă (...) este nefericita națiune ucraineană , a spus el.

– Faptul că America își aduce înaltul său reprezentant aici nu poate decât să arate că America are nevoie de Polonia. Nu invers. Polonia are nevoie de America din cauza teritoriului său și a proximității sale de conflictele armate care au loc în lume, și nu numai în Ucraina, a subliniat Fritz.

Acest război, care este un război global pentru conducerea mondială, este în general un război pentru dolar. Problemele Statelor Unite în acest context sunt atât de inimaginabil de înalte și profunde încât singurul lucru care îmi vine în minte în acest moment este războiul... Nu, nu vrem asta. „Vrem pace” , a adăugat el și a făcut apel la liderii lumii să intensifice discuțiile de pace.

„Blinken, du-te acasă”

La rândul său, europarlamentarul Grzegorz Braun a subliniat că „marii imperialiști își fac marele joc deasupra capetelor polonezilor și ucrainenilor” și a adăugat că istoria arată că „Polonia este tratată în acest mare joc ca un pion care poate fi chiar capturat”.

– Ne opunem și condamnăm clientelismul politicii Palatului Prezidențial și biroului Consiliului de Miniștri. Condamnăm supunerea la directivele de la Washington, Londra și alte capitale, la acele directive care fac din Polonia un garant al războiului altcuiva. Un rezident și un mare plătitor, a spus Braun.

Europarlamentarul Confederației a spus că „atunci când un alt avion care îl transportă pe secretarul Blinken, sau orice alt om de stat din Londra sau Washington, aterizează la Varșovia, are de ce să ne fie teamă”.

– Din punctul nostru de vedere, Antony Blinken este persona non grata la Varșovia. Blinken du-te acasă. Pleacă. „Cât mai curând posibil ”, a tunat Braun. – Nu te vrem aici. Nu vrem ca polonezii să plătească și să moară pentru cuvintele tale. Nu vrem să fim nici plătitori, nici victime ale războaielor care au fost dezlănțuite în Europa Centrală de secole de oameni al căror moștenitor și continuator este secretarul Blinken, a conchis el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră