Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România, Cehia, Austria și Polonia, țări afectate de inundații

19 Sep 2024
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România, Cehia, Austria și Polonia, țări afectate de inundații

Șefa Comisiei s-a întâlnit la Wroclaw cu liderii a patru țări din Europa Centrală lovite de furtuna Boris, unde, de săptămâna trecută, vânturile violente, ploile excepțional de abundente și inundațiile au făcut 24 de morți în Cehia (5), în Austria (5). ), Polonia (7) și România (7), scrie Le Figaro

„La prima vedere, este posibil să mobilizăm 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru țările afectate. Acesta este un răspuns de urgență ”, a declarat von der Leyen după o întâlnire cu șefii de guvern din Polonia, Republica Cehă, Austria și Slovacia. „A fost pentru mine (...) sfâșietor să văd distrugerea și devastarea” cauzate de inundații, a adăugat ea. Șeful Comisiei a spus că UE are două surse potențiale de ajutor - Fondul de coeziune și Fondul de solidaritate - pe care le poate folosi pentru a „contribui la finanțarea reparației și reconstrucției” .

„Măsuri extraordinare”

„Vom mobiliza fondurile de coeziune într-un mod neobișnuit, astfel încât, în primul rând, să poată fi utilizate foarte flexibil, în funcție de nevoi ”, a subliniat Ursula von der Leyen. Potrivit acesteia, beneficiarii ajutorului îl vor putea folosi „ca prefinanțare” , astfel încât banii să curgă chiar înainte de investiția planificată, și fără a fi nevoie de o contribuție națională. „Aceștia sunt bani 100% europeni, fără cofinanțare”, a explicat Ursula von der Leyen.

„Vremurile extraordinare necesită măsuri extraordinare ”, a explicat ea presei, alături de șefii de guvern ai Poloniei Donald Tusk, cehul Petr Fiala, slovacul Robert Fico și austriacul Karl Nehammer. „Jumătate din aceste zece miliarde se vor întoarce în Polonia ”, a spus Donald Tusk seara.

Șeful guvernului ceh a vorbit despre „vestea bună” și două miliarde de euro pentru țara sa, iar cancelarul austriac a menționat cifra de 500 de milioane de euro pentru Austria. Nu era sigur câți bani s-au dus în Slovacia și România. Șeful Guvernului României nu a fost la ședință din cauza unei ședințe a Consiliului Superior de Apărare a Țării. Pe X, Karl Nehammer i-a mulțumit lui Donald Tusk „pentru inițiativa” întâlnirii și doamnei von der Leyen „pentru buna cooperare”.

„Totul a fost distrus”

Summitul regional a avut loc la Wroclaw, în vestul Poloniei, un oraș de 670.000 de locuitori asediat de apă. Vârful valului a atins joi acest oraș și chiar dacă nivelul apei acolo este mai scăzut decât în ​​1997, când orașul a cunoscut o inundație catastrofală, acesta ar putea rămâne acolo câteva zile, ceea ce alimentează temerile legate de rezistența digurilor.

Joi, Donald Tusk a avertizat că trebuie să ne ferim de orice „euforie” și „ușurare” nejustificată în a crede că „ceea ce e mai rău a trecut” . Ploaia a încetat să cadă în mare parte din regiunea Europei Centrale, dar râurile umflate încă amenințau orașele și comunitățile din aval. În unele locuri, apa „a distrus literalmente totul ”, lăsând peisajul devastat „ca după un război ”, a declarat joi ministrul polonez al Infrastructurii Dariusz Klimczak.

În Polonia, mai multe orașe și sate au fost complet distruse de inundație care a lăsat în urmă un peisaj pustiu, cu case demolate, poduri tăiate, infrastructura rutieră și feroviară avariată. În anumite localități, locuitorii încă nu au apă potabilă și curent electric. În toată țara, se organizează colectări de bani și produse de primă necesitate, pe măsură ce autoritățile locale încep să evalueze pagubele care ar putea ajunge la miliarde de zloți.

Guvernul polonez a anunțat că a eliberat două miliarde de zloți (470 de milioane de euro) în ajutor direct persoanelor și localităților afectate de inundații. La Viena, guvernul a anunțat miercuri că fondul de ajutor al țării în caz de dezastre va fi majorat la un miliard de euro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră