De la regină la împărăteasă: în interiorul puterii Ursulei von der Leyen

19 Sep 2024
De la regină la împărăteasă: în interiorul puterii Ursulei von der Leyen

După ce și-a dezvăluit noua echipă, președintele Comisiei Europene deține mai multă influență ca niciodată. Ursula von der Leyen i-a redus la tăcere simultan pe cei care se îndoiau cu privire la cine era adevăratul responsabil la Bruxelles, scrie Politico

Când Ursula von der Leyen și-a dezvăluit echipa pentru următoarea Comisie Europeană, ea a redus simultan la tăcere pe cei care se îndoiesc cu privire la cine era cu adevărat responsabil la Bruxelles.

Pe măsură ce a dezvăluit publicului cei 26 de comisari și rolurile lor, un punct a fost imediat clar: ea ar avea control neîngrădit asupra politicii Uniunii Europene. În câteva minute, ea a introdus un mare titlu cu puțină responsabilitate pentru una dintre cele mai puternice țări din Uniunea Europeană, și-a susținut prietenii și a diluat portofolii puternice împărțindu-le între mai mulți oameni.

Acapararea puterii a fost completă. 

„Ea va deține și mai mult controlul asupra tuturor”, a spus un oficial al UE căruia, ca și altora citați în acest articol, i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber. „Cine ar fi crezut că este posibil?” 

A fost punctul culminant a lunilor de strategie publică și privată de a elimina vocile disidente din primul ei mandat ca președinte al Comisiei Europene. De la prima echipă nu a mai rămas niciunul dintre cei care erau critici Personalități mari precum Thierry Breton din Franța și Frans Timmermans din Olanda au dispărut acum. 

În timpul primului său mandat – în care s-a confruntat cu o pandemie globală și un război în pragul UE – și-a dezvoltat o reputație de a lua decizii unilaterale, de a-și depăși fișa postului, de a exclude alți lideri ai UE din luarea deciziilor și de a vorbi doar cu un o mână de consilieri. Drept urmare, ea a câștigat porecla Regina Ursula de la Bruxelles. 

În dimineața în care von der Leyen a anunțat cea de-a doua echipă de top, ea a refuzat să spună acest lucru Parlamentului European, partenerilor săi în procesul de aprobare a comisarilor, pe cine repartiza la ce post. În schimb, ea a părăsit o întâlnire cu liderii de vârf ai Parlamentului și a intrat direct într-o conferință de presă în care a dezvăluit toate detaliile. Ulterior, ea a fost acuzată de „dispreț” față de Parlament.

Cu câteva ore înainte, ea i-a convins pe francezi că i-ar oferi comisarului nominalizat o slujbă excepțional de importantă dacă l-ar schimba pe Thierry Breton. Marți, când ea a dezvăluit fișele postului, ei și-au dat seama că fuseseră înșelați și primisera o poziție slăbită. 

„Oricine credea că ar fi putut să-și schimbe stilul, voința ei de a păstra controlul strict, a fost cel puțin naiv”, a spus un diplomat al UE. 

O comisie de egali?

Limbajul public în jurul celor 26 de comisari, unul din fiecare țară membră a UE (în afară de Germania, pentru că von der Leyen este comisarul acesteia), a fost diplomatic, dacă nu liniștitor. 

Ea le-a spus că sunt un grup de „egali”.

Rupând vechea organigramă, von der Leyen a spus că eliberează Comisia de „fostele țevi de aragaz relativ rigide”, făcând instituția mai puțin ierarhică .

În timp ce socialiștii și-au asigurat un mega portofoliu pentru Teresa Ribera din Spania, ei au rămas cu portofolii mai puțin importante și cu titluri de post umflate.

Ea a susținut că ar permite o mai mare cooperare între comisari și funcționarii publici ai acestora și le va oferi o „responsabilitate egală” de a-și îndeplini prioritățile. Însă diplomații și oficialii UE, inclusiv unii dintre propriii ei angajați din Comisie, spun că noua sa structură îi va permite lui von der Leyen să dezvolte și să cucerească. 

„Nu cred că este o problemă, ci o caracteristică a sistemului noului colegiu”, a spus René Repasi, care conduce socialiștii germani în Parlamentul European, despre strategia lui von der Leyen.

În timp ce socialiștii, a doua cea mai mare forță politică din Parlamentul European, și-au asigurat un mega portofoliu pentru Spania Teresa Ribera, inclusiv puternicul loc de muncă în competiție, în alte părți au rămas cu portofolii mai puțin importante și cu titluri de post umflate. Von der Leyen a anunțat că necunoscuta nominalizată socialistă din România, Roxana Mînzatu va fi vicepreședinte executiv pentru oameni, abilități și pregătire. 

Ca un tampon suplimentar, ea a creat loialiști de încredere, cum ar fi slovacul Maroš Šefčovič, letonul Valdis Dombrovskis și olandezul Wopke Hoekstra, pentru a fi „câinii de pază” care îi țin în frâu pe noii lor colegi, a spus un al doilea diplomat al UE. 

Ea a fost chiar nemiloasă cu aliatul ei Emmanuel Macron, care, împreună cu cancelarul german de atunci, Angela Merkel, a făcut-o să obțină înapoi postul în Comisie în 2019.

Cu o zi înainte de anunțul ei, Franța l-a schimbat pe Thierry Breton cu mai puțin experimentatul Stéphane Séjourné, Ursula von der Leyen garantându-i un rol mai puternic dacă cel mai mare critic al ei intern va fi eliminat. 

Însă oficialii francezi consideră că von der Leyen l-a înselat pe Macron, oferindu-i protejatului său Séjourné o slujbă mai slabă decât cea pe care o avea Breton. 

Macron „a schimbat pe cineva care a îndrăznit să se ridice împotriva lui von der Leyen cu cineva cu o personalitate mult mai slabă”, a spus un al treilea diplomat al UE. Diplomatul a adăugat că marea teamă a Parisului înaintea alegerilor europene din iunie trecut a fost o Urusla von der Leyen încurajată.

Un înalt oficial al Comisiei a respins caracterizarea noii Comisii, subliniind că structura actuală permite o abordare mai „holistică”.

„Logica încearcă să îmbunătățească structura și capacitatea de coordonare, aceasta este logica din spatele ei”, a spus oficialul. „Dar... la sfârșitul zilei, colegiul este cel care decide chestiunile politice pe care le avem în față.”

Actul II

Acumularea puterii Von der Leyen nu ar trebui să fie o surpriză. 

Liderii puternici care au condus UE sunt slăbiți, lăsând un gol pe care von der Leyen să-l umple. Macron din Franța a suferit o pierdere majoră la alegerile europene din iunie față de extrema-dreapta și apoi a trecut printr-un vot național puternic. Cancelarul german Olaf Scholz este îngrijorat de propriul său viitor, iar premierul polonez Donald Tusk este preocupat de politica internă. 

„Nu trebuie să o înveți pe von der Leyen cum să joace jocul puterii”, a spus al treilea diplomat al UE. „Ea a văzut vidul lăsat de capitalele europene și a sărit în el.” 

Ea este, de asemenea, norocoasă că fostul prim-ministru portughez António Costa a fost ales de liderii UE drept omologul său la Consiliul European. El poate fi respectat pe scară largă, dar nu se așteaptă să se întoarcă împotriva lui von der Leyen (și, cu siguranță, este puțin probabil să se bată cu ea, așa cum a făcut-o șeful Consiliului, Charles Michel).

Totuși, von der Leyen nu va putea conduce pe deplin Europa singură în următorii cinci ani.

Ea are nevoie de Parlamentul European să dea undă verde echipei sale, astfel încât să poată începe lucrul - ideal mai devreme decât mai târziu. Iar von der Leyen trebuie să țină liderii europeni și ambasadorii lor la Bruxelles suficient de aproape pentru a se asigura că vor fi de acord cu planurile ei pentru viitorul Europei – și că își vor deschide portofelele pentru a plăti totul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră