„În loc să examineze cu atenție cuvintele lui Trump, europenii trebuie să-i observe acțiunile”

20 Sep 2024
„În loc să examineze cu atenție cuvintele lui Trump, europenii trebuie să-i observe acțiunile”

Robert Wilkie, fostul ministru din guvernul Trump și membru al Institutului America First acuză administrația Biden că a fost incapabilă să exercite descurajare și putere și pariază pe o revenire a echilibrului de putere împotriva Chinei, Rusiei și Iranului, în cazul victoriei lui Donald Trump, spune el într-un interviu Le Figaro.

  • LE FIGARO. - Donald Trump spune că este un susținător al „America First”. Dar amploarea amenințărilor geopolitice care se profilează cu alianța Rusiei, Chinei și Iranului nu face oare foarte dificilă definirea prea restrânsă a intereselor naționale americane? 

ROBERT WILKIE - Nu pot vorbi în numele președintelui  Trump . Dar pot vorbi despre ce s-a întâmplat în timpul primei lui administrații în care am fost implicat și despre ce cred că se va întâmpla dacă va fi reales. Lumea explodează. Occidentul se află într-o poziție mai periculoasă decât oricând de la criza rachetelor din Cuba. Dar mai întâi, „America First” nu este numai America. Când președintele Trump a preluat mandatul și eu eram secretar adjunct al Apărării, aveam mai mulți generali pe teren european decât comandanți de companie!

O dezvăluire a slăbiciunii capacităților noastre defensive. Am semnat un ordin de desfășurare a brigăzilor de luptă de mii de trupe americane în Polonia și Republica Cehă pentru a-l anunța pe Putin că ne vom întoarce. Sub Trump, am început să rearmam armata ucraineană prin desfășurarea de artilerie cu muniție ghidată. Mai mult, Putin a rămas „în cutia lui”. Europenii par să fi uitat că singura confruntare dintre forțele americane și cele rusești de la căderea Zidului Berlinului a avut loc în deșertul sirian, când sub Trump, forțele ruse au batjocorit forțele americane, iar ca răzbunare, acestea din urmă au eliminat 300 de luptători ruși din Wagner.

Acest lucru a provocat unde de șoc în Kremlin. Putin nu s-a mai mișcat. De asemenea, amintiți-vă că atunci noua administrație Biden a oprit transferul de arme și a aprobat gazoductul rusesc  Nord Stream 2,  chiar dacă Trump s-a opus. Deci, da, Trump a jignit sensibilitățile supărându-i pe europeni, obligându-i la reînarmare. Dar Dean Acheson, emisarul special al lui Kennedy la generalul de Gaulle, a prezis încă din 1963 că un președinte american va ajunge să fie virulent în fața națiunilor care refuzau povara apărării Alianței. Puterea combinată a Armatei Britanice, Marinei și Forțelor Aeriene este mai mică decât Corpul Marin al SUA, la 120.000!

  • Elbridge Colby și alți strategi Trumpiști cred totuși că americanii vor trebui să gestioneze resursele limitate. De aici ideea lor: americanii au grijă de China și europenii au grijă de Rusia? 

Ei greșesc, bugetul va trebui mărit. Până la 6%, dacă vrem să facem față. Ne confruntăm cu un inamic, China, mult mai puternic din punct de vedere economic decât a fost vreodată URSS sclerotică. Rușii nu pot rezista mult fără aprobarea Chinei. În general, trebuie să ne întărim puterea de foc și să revenim la descurajarea efectivă. Dau vina pe o administrație Biden care nu înțelege descurajarea pentru multe dintre problemele actuale din Orientul Mijlociu.

Politica externă a lui Trump a fost eficientă pentru că a crescut considerabil producția de energie din SUA până la punctul în care aprovizionam Europa, fiind complet independenți. Butoiul a trecut apoi de la 100 de dolari la 40, ceea ce ia falimentat pe iranieni și pe ruși. Dar când Biden a pus capăt acestei independențe energetice americane (în special pentru alegerile de mediu, nota editorului), rușii au putut să-și vândă petrolul la 100 de dolari pe baril. Același lucru pentru iranieni. Astăzi se vând mai mult de un milion de barili pe zi, mai mult decât sub șah!

Cuferele lor se umplu, ca să nu mai vorbim de faptul că Washingtonul nu a răspuns provocărilor lor. Nu francezilor le voi explica că ruta maritimă din Golful Aden este a doua cea mai aglomerată arteră din lume. Lipsa unei reacții puternice americane la atacurile împuterniciților iranieni Houthi a însemnat că 90% din traficul maritim sa oprit acolo. Când ministrul de externe al Chinei a călătorit la Fairbank, Alaska, pentru a se întâlni cu secretarul nostru al apărării și secretarul de stat, a vorbit timp de 30 de minute despre modul în care America era un opresor rasist. Antony Blinken a răspuns pur și simplu că avem multă muncă internă de făcut. Dar dacă Nixon ar fi fost la această masă, sau Reagan, sau Trump, răspunsul ar fi fost că Statele Unite nu acceptă lecții de la o țară care și-a ucis 100 de milioane de cetățeni din 1949... Cred că democrații se luptă să manevrează puterea. 

  • Pentru tine, Trump nu este un izolaționist. Vrei să spui că nu va ezita să folosească forța militară pentru a descuraja și a restabili echilibrul de putere?  

Vedeți în biblioteca mea cărțile lui Henry Kissinger care a scris multe despre echilibrul puterii. Dar poți obține echilibrul potrivit doar dacă ai mijloacele militare pentru a face acest lucru și dacă cealaltă parte crede că ești capabil să le folosești. Când este acuzat de izolaționism, Trump aduce adesea o anecdotă. Într-o zi, în timp ce lua masa cu Xi Jinping la Mar-a-Lago, el s-a aplecat brusc și a spus: „Domnule președinte, am vrut să vă spun că 59 de rachete Tomahawk tocmai au fost lansate în Siria. Să ai o seară frumoasă." Xi și-a dat ochii peste cap! De asemenea, l-a eliminat pe generalul iranian Soleimani, a ordonat eliminarea lui Wagner în Siria și a pus trupe de luptă în Europa de Est. Unul dintre eșecurile diplomației europene – și în special ale Berlinului – este să se uite doar la stilul de campanie al lui Trump și la cuvintele sale. Trebuie să te uiți la acțiunile lui! 

  • Cuvintele lui despre a face pace în 24 de ore ridică însă temeri că va vinde interesele Ucrainei...

Cred că prima acțiune a lui Trump va fi să-l sune pe Putin. Cred că va spune: ori te oprești, ori dăm Ucrainei tot ce are nevoie. Și acesta va fi punctul de plecare. Sunt de acord că ambițiile Rusiei sunt foarte mari. Dar nu cred că Rusia are resursele pentru a le realiza. Rușii au fost decimați. Potrivit cifrelor britanice, au pierdut 70.000 de oameni în august! Suntem aproape de cifrele Primului Război Mondial. Desigur, se pot juca pentru timp. Dar ei nu mai au capacitățile URSS pe care le cunoșteam ca tânăr ofițer. Trebuie să dăm ucrainenilor armele de care au nevoie. 

Putin nu este Hitler sau un maniac sinucigaș. El este un gangster. Și gangsterii vor să supraviețuiască

  • Candidatul la vicepreședinție JD Vance, deputatul Matt Gaetz și alții subestimează conflictul ruso-ucrainean și au blocat ajutorul pentru Ucraina. 

În afară de JD Vance, nu știu vreun senator american care să nu fie de acord cu tine, în afară de Josh Hawley. Acest lucru este important deoarece Constituția acordă Senatului majoritatea prerogativelor de politică externă ale Congresului. Senatul este unit în sprijinul său pentru Ucraina. Avem, de asemenea, un președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care a susținut un pachet de ajutor militar de 87 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel. Nu uitați nici că administrația Biden este cea care le cere ucrainenilor să nu lovească tancurile rusești la granița lor. 

  • Dacă Trump ar veni la putere, ar da autorizația de a lovi teritoriul Rusiei cu arme americane?

Aşa sper. La fel speră și Senatul Statelor Unite. Chiar și în cadrul caucusului republican al Camerei, Matt Gaetz nu este în majoritate. Președintele Camerei a criticat administrația Biden pentru că nu le-a oferit ucrainenilor mai multă flexibilitate pentru a se apăra. Este grotesc să spunem că dacă îi lăsăm pe ucraineni să elimine mai multe resurse rusești peste graniță, Putin va merge și va lovi țările baltice. 

  • Argumentul este că ar face o lovitură nucleară...

Nu a făcut-o niciodată! Putin nu este Hitler sau un maniac sinucigaș. El este un gangster. Și gangsterii vor să supraviețuiască. Tot ceea ce am studiat despre el mă face să trag concluzia că nu se va sinucide în regim. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este de a prezenta nu numai un front unit, ci și mijloace convenționale, astfel încât să nu existe nicio provocare posibilă. De asemenea, ca și Franța, trebuie să ne asigurăm că sistemul nostru de descurajare nucleară este modernizat. Unul dintre cele mai subestimate elemente ale victoriei obținute în timpul Războiului Rece este importanța forței nucleare franceze construite de De Gaulle. I-a dat Moscovei de știre că Franța va fi capabilă să devasteze de una singură URSS. Știu că De Gaulle era îngrijorat de faptul că unii președinți americani ar putea să nu vrea să angajeze întreaga forță militară americană dacă anumite națiuni europene ar fi amenințate. 

  • Ar fi oare Trump dispus să forțeze concesii teritoriale din partea Ucrainei pentru a avea pace?

Nu știu. Întrebarea este care ar fi primul răspuns al lui Putin. Dar având în vedere modul în care Trump l-a înfruntat pe Putin în Siria, cred că Putin s-ar gândi de două ori. Trump este foarte bun la psihologie. El se bucură de slăbiciunile adversarilor săi pentru a stabili un echilibru de putere în negociere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră