Bulgaria va investiga o companie legată de pagerele Hezbollah care au explodat în Liban

19 Sep 2024
Bulgaria va investiga o companie legată de pagerele Hezbollah care au explodat în Liban

Bulgaria va investiga o companie legată de vânzarea de pagere către grupul terorist libanez Hezbollah, pagere care au explodat săptămâna aceasta într-un atac coordonat, spune agenția de securitate de stat, scrie Times Of Israel

Agenția bulgară de securitate de stat, DANS, spune într-un comunicat că lucrează cu Ministerul de Interne pentru a investiga rolul unei companii înregistrate în Bulgaria, fără a o numi.

Rapoartele presei bulgare susțin că o companie din Sofia, numită Norta Global Ltd, a facilitat vânzarea pagerelor care au explodat marți în Liban, ucigând cel puțin 12 persoane și rănind 2.800.

Pagerele fuseseră distribuite de Hezbollah membrilor săi și au explodat într-un atac coordonat presupus a fi fost desfășurat de Israel.

Reuters nu a putut să confirme imediat legătura cu Norta. Oficialii companiei nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Un avocat care a înregistrat compania într-un bloc din Sofia nu a răspuns întrebărilor Reuters.

Imaginile de pagere distruse analizate de Reuters au arătat un format compatibil cu pagerele realizate de Taiwan Gold Apollo.

Gold Apollo a declarat ieri că pagerele au fost realizate de BAC Consulting, cu sediul la Budapesta, iar New York Times a raportat că BAC Consulting este de fapt o companie-paravan înființată de ofițeri de informații israelieni.

Dar site-ul de știri maghiar Telex a relatat că vânzarea a fost de fapt facilitată de Norta, citând surse.

Potrivit informațiilor Telex, compania bulgară, nu BAC Consulting, a importat pagerele din Taiwan, iar compania bulgară a fost și cea care a aranjat livrarea echipamentelor, și l-a vândut către Hezbollah.

Compania bulgară este deținută de o persoană norvegiană. La fel ca firma maghiară, compania bulgară este înregistrată la un furnizor de servicii de sediu. Există un total de 196 de companii în total înregistrate la adresa furnizorului. Compania bulgară a fost înființată în aprilie 2022. Pe hârtie, este angajată în managementul proiectelor, dar se presupune că nu produce nimic.

Agenția de securitate a statului bulgară spune că nu a detectat niciun transport a pagerelor suspecte pe teritoriul bulgar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră