Mark Zuckerberg: "Zilele în care îmi cer scuze s-au terminat"

12 Sep 2024
Mark Zuckerberg: "Zilele în care îmi cer scuze s-au terminat"

Mii de fani s-au adunat la Chase Center din centrul orașului San Francisco pentru a-l urmări pe unul dintre cei mai mari jucători din Silicon Valley, CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, așezat pentru o conversație cu gazdele podcastului Acquired, David Rosenthal și Ben Gilbert, scrie TechCrunch

La scurt timp după ce a urcat pe scenă, Zuckerberg a glumit că ar putea fi nevoie să-și programeze următoarea apariție pentru a-și cere scuze pentru orice era pe cale să spună. Dupăun moment a adăugat că doar glumește și că, de fapt, zilele în care își cere scuze s-au terminat.

Zuckerberg a facut schimbari în viata personala în ultimul timp. El crește vite în Hawaii acum, are bucle lungi și un lanț de aur și comandă statui în stil roman ale soției sale . Pe scenă, fondatorul Facebook a purtat un tricou tip box pe care l-a proiectat el însuși alături de designerul de modă Mike Amiri, pe care scria „învățare prin suferință” cu litere grecești.

 Comentariul ironic despre scuze a fost o referire la CEO-ul Nvidia, Jensen Huang. Comentariul inițial al lui Huang – că nu ar fi pornit niciodată Nvidia dacă ar fi știut ce a făcut astăzi – a fost scos din context, a spus el. În videoclip, el a clarificat că va porni Nvidia din nou și că comentariul său a fost mai degrabă despre ignoranța fondatorilor startup-urilor.

În timp ce comentariul de deschidere al lui Zuckerberg a fost doar o aluzie prietenoasă la adresa lui Huang, a dat tonul noii atitudini a lui Zuckerberg față de viață și afaceri. Fondatorul Facebook a petrecut mult timp cerându-și scuze pentru problemele de moderare a conținutului Facebook. Dar, reflectând asupra celor mai mari greșeli ale carierei sale, Zuckerberg a spus că cea mai mare greșeală a sa a fost o „greșeală politică” pe care a descris-o drept o „greșeală de 20 de ani”. Mai exact, a spus el, el și-a asumat prea multă responsabilitate pentru problemele care se presupune că scăpau de controlul Facebook.

„Unele dintre lucrurile pe care ei afirmau că le făceam sau pentru care eram responsabili, nu cred că am fost astfel”, a spus Zuckerberg. „Când este o problemă politică... există oameni care operează cu bună-credință care identifică o problemă și doresc să rezolve ceva, și există oameni care caută doar pe cineva pe care să dea vina.”

Comentariile vagi păreau să fie despre critici care învinovățeau Facebook pentru rolul său în victoria electorală a lui Donald Trump din 2016. Printre altele, o firmă numită Cambridge Analytica a preluat datele utilizatorilor Facebook și a încercat să le folosească pentru a influența alegătorii să-l aleagă pe Trump. Actorii străini au folosit și platforma în încercarea de a influența alegerile și de a semăna diviziune politică, culminând cu ani de presă proastă pentru companie și cu mărturia lui Zuckerberg în fața Congresului . (Nu este clar cât de eficiente au fost de fapt aceste campanii.) În lunile care au urmat alegerilor din 2016, Zuckerberg a plâns că aproape nimeni nu a avut lucruri bune de spus despre Facebook.

Acum, însă, Zuckerberg spune că a găsit echilibrul potrivit în problemele politice. Nu a spus mult mai mult decât atât, dar acțiunile sale recente sunt instructive.

În august, CEO-ul Meta a trimis o scrisoare republicanilor din Camera reprezentantilor în care le-a cerut scuze efectiv pentru cenzurarea dezinformării în jurul COVID-19 în 2020 și pentru că a raspuns la cerințele administrației Biden. Zuckerberg a spus că regretă că nu a fost mai deschis cu privire la presiunea oficialilor guvernamentali la acea vreme. În viitor, Zuckerberg a spus că va „împinge înapoi dacă ceva de genul acesta se va întâmpla din nou”.

Între timp, pe platformele Meta, Facebook și Instagram au eliminat toate restricțiile speciale pentru conturile de socializare ale lui Trump . Aceste restricții au fost aplicate inițial asupra conturilor sale după insurecția din 6 ianuarie din 2021, dar nu vor afecta conturile lui Trump care vor merge la alegerile din 2024.

În iulie, deși nu a mers atât de departe încât să susțină un candidat anume la președintele SUA, CEO-ul Meta l -a numit și pe Trump un „curajos” pentru că și-a ridicat pumnul în aer după ce cineva a încercat să-l asasineze.

Marți seara, Zuckerberg a spus că este mai încântat de proiectele din afara rețelelor de socializare în aceste zile, descriind Meta ca fiind o companie de „conexiune umană” în centrul ei. CEO-ul Meta a observat că nimeni nu se ridică din pat dimineața și spune „f—, rețelele sociale!” În schimb, el vrea să facă mai multe produse „uimitoare”, aparent referindu-se la ochelarii AR, ochelarii de protecție VR și eforturile de AI open source ale lui Meta.

Zuckerberg a fost presat la un moment dat dacă regretă că a numit compania Meta, ceea ce a semnalat pivotul companiei către metavers. CEO-ul a răspuns pur și simplu: „Meta este un nume bun”.

Indiferent de locul în care se concentrează Zuckerberg, platformele de social media ale Meta sunt încă acolo unde miliarde de oameni se întrunesc în fiecare zi. Aceasta înseamnă că vor apărea probleme de moderare a conținutului, iar CEO-ul va trebui, în cele din urmă, să ia decizii în consecință.

Alte stiri din Externe

Ultima oră