Invazia Ucrainei de către Rusia s-a desfașurat mai ales într-o serie de bătălii terestre, dar pentru guvernele de la Kiev și Moscova Marea Neagră a fost, de asemenea, un teatru vital în război, scrie NewYorkTimes
Navele de război rusești au tras în ultimele luni o serie de rachete de croazieră asupra țintelor ucrainene aflate uneori la sute de mile distanță, lovind orașe și dăunând infrastructurii energetice a țării.
Oficialii ucraineni avertizează în mod regulat locuitorii cu privire la atacuri iminente atunci când detectează port-rachetele din Marea Neagră, iar armata țării a făcut ca o prioritate strategică să străpungă aura de superioritate navală a Moscovei cu o serie de lovituri îndrăznețe.
Însă importanța Mării Negre – unde oficialii americani au spus că o dronă americană s-a prăbușit marți după ce a fost lovită de un avion de război rusesc – depășește concurența militară și depășește interesele geopolitice și economice ale Ucrainei și Rusiei. Marea Neagră se învecinează cu ambele țări – precum și Georgia, România, Bulgaria și Turcia – și reprezintă o legătură crucială între porturile lor și Marea Mediterană.
Ruta comercială pentru ambele țări este atât de critică, încât a devenit un punct rar de acord în timpul războiului. Un acord negociat în iulie anul trecut de Turcia și Națiunile Unite a stabilit un coridor pentru navele care transportau cereale și alte culturi alimentare pentru a părăsi porturile ucrainene și a trece printr-o blocada rusă, permițând în același timp Rusiei să trimită propriile transporturi de alimente și îngrășăminte.
Marina Moscovei a dominat Marea Neagră de ani de zile, iar Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014, în parte pentru că orașul Sevastopol a fost de secole portul de origine al flotei sale de la Marea Neagră. Și din februarie anul trecut, Rusia și-a staționat marina în largul coastei Ucrainei, blocând efectiv navele Ucrainei în port.
Chiar dacă Rusia a controlat apele Mării Negre, aceasta a fost scena sfidării ucrainene.
În prima zi a invaziei la scară largă începută în februarie anul trecut, luptătorii ucraineni staționați pe Insula Șerpilor, o fâșie de pământ în largul coastei Odesei, au refuzat să se predea unei nave navale rusești care dorea să preia controlul. Acel incident a ajuns să simbolizeze rezistența Ucrainei. Forțele ruse au preluat ulterior insula, dar în iunie au fost forțate să se retragă după loviturile cu rachete ucrainene.
Unele dintre cele mai notabile atacuri ale Ucrainei au venit și în Marea Neagră.
O lovitură cu rachete ucrainene a scufundat Moscova, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră , în aprilie, iar o explozie a avariat grav podul strâmtorii Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, în octombrie. Explozia podului a îngreunat Moscova să-și aprovizioneze forțele în Crimeea și, de asemenea, l-a stânjenit pe președintele Rusiei Vladimir V. Putin, care și-a asumat meritul personal pentru construcția podului.
Experții militari spun că Ucraina a folosit și o dronă de navă pentru a ataca flota navală rusă în largul orașului-port din Crimeea Sevastopol, în noiembrie.
După acel atac, Moscova și-a suspendat pentru scurt timp participarea la tranzacția cu cereale.