În urma unei decizii istorice a Curții Supreme din Marea Britanie, forțele de poliție vor fi obligate să înregistreze infractorii sexuali în funcție de sexul biologic, și nu de genul autoidentificat. Hotărârea vine după ani de controverse în care bărbați acuzați de viol se declarau femei și erau înregistrați ca atare, deși definiția legală a violului presupune prezența unui penis. Decizia este considerată de mulți o revenire la bunul simț și o măsură esențială pentru recâștigarea încrederii publicului în sistemul de justiție penală, scrie The Telegraph
Violatorii nu vor mai putea să se identifice drept femei, ca urmare a unei hotărâri istorice pronunțate de Curtea Supremă.
Forțele de poliție sunt acum așteptate să înceapă înregistrarea infractorilor în funcție de sexul biologic la naștere, și nu de genul preferat, în statisticile oficiale privind criminalitatea, în urma deciziei care a stabilit că femeile trans nu sunt echivalente cu femeile biologice conform legislației privind egalitatea.
Această decizie va pune capăt situațiilor în care unele forțe de poliție înregistrau violatori drept femei, deși definiția legală a violului implică prezența unui penis.
Militanții pentru drepturile femeilor, inclusiv ofițeri de poliție cu viziuni critice față de ideologia de gen, au salutat această măsură ca fiind o victorie a bunului simț și au afirmat că va contribui la recâștigarea încrederii publicului în poliție.
Ghidul actual emis de Consiliul Național al Șefilor de Poliție (NPCC) recomandă ca forțele de ordine să întrebe suspecții dacă sunt „bărbat”, „femeie” sau „intersex”.
Însă ghidul precizează și că: „Folosirea termenului «gen» ca substitut pentru «sex» nu este potrivită, deoarece genul nu este o caracteristică protejată. Genul este o construcție socială care se referă la comportamente și atribute asociate cu etichetele de masculinitate și feminitate.”
Statistici oficiale
Totuși, nu toate forțele de poliție respectă acest ghid, iar un raport recent privind modul în care instituțiile publice colectează date despre sex și gen a arătat că cel puțin 12 forțe de poliție permiteau suspecților de viol și altor infractori sexuali să-și declare identitatea de gen preferată.
Asta înseamnă că bărbați arestați sub suspiciunea de agresiuni sexuale violente puteau să se autoidentifice drept femei și să fie înregistrați astfel în statisticile oficiale.
Aceste înregistrări fac parte din cerințele anuale de date (ADR) pe care fiecare forță de poliție din Anglia și Țara Galilor le trimite către Ministerul de Interne.
Anul trecut, într-o schimbare de politică, Poliția Scoțiană a anunțat că suspecții de viol nu vor mai putea să se autoidentifice ca fiind de sex feminin.
Aceasta a urmat unei controverse legate de cazul lui Adam Graham, care a început să se identifice ca femeie sub numele de Isla Bryson în timp ce aștepta procesul pentru două violuri.
După ce a fost condamnat și închis pentru opt ani, Bryson a fost inițial trimis într-o închisoare pentru femei, dar ulterior a fost mutat, în urma unui val de reacții publice.
După scandal, NPCC a anunțat o revizuire a acestei probleme în Anglia și Țara Galilor, însă rezultatele nu au fost încă publicate.
Declarații și reacții
Surse din poliție care au analizat în detaliu hotărârea Curții Supreme consideră că aceasta va elimina confuzia actuală în privința infractorilor sexuali transgender.
David Spencer, director al departamentului de crimă și justiție de la Policy Exchange, a declarat că este timpul ca poliția să adopte o abordare de bun simț:
„Hotărârea Curții Supreme din această săptămână scoate la lumină politicile din întregul sector public.
O analiză independentă din acest an a constatat că forțele de poliție nu înregistrează în mod constant sexul natal al presupuselor persoane acuzate de infracțiuni sexuale – ceea ce înseamnă că suspecții de viol pot fi înregistrați greșit în documentele poliției.
Acest lucru ar putea avea consecințe grave asupra capacității poliției de a investiga eficient aceste infracțiuni.
Astfel de absurdități duc la pierderea încrederii publicului în poliție. După cum Policy Exchange a subliniat în mod repetat – este de mult timpul ca șefii de poliție să adopte o abordare de bun simț în activitatea lor.”
Un purtător de cuvânt al grupului SEEN UK, o rețea de ofițeri activi care susțin opinii critice față de ideologia de gen, a salutat de asemenea hotărârea și a îndemnat toate forțele să respecte pe deplin Legea Egalității din 2010, așa cum a fost clarificată de instanță.
El a declarat: „Serviciul de poliție are datoria de a respecta legea în mod imparțial și fără teamă sau favoritism. Această datorie nu trebuie compromisă de presiuni politice sau ideologice.
Drepturile femeilor și fetelor, în special cele consacrate prin protecții bazate pe sex, țin de lege, nu de preferință.
Curtea Supremă a vorbit acum clar. Responsabilitatea de a acționa în conformitate cu această decizie revine celor însărcinați cu aplicarea legii.”
Rachel Swann, șefă de poliție și președintă a comitetului pentru diversitate, egalitate și incluziune din cadrul NPCC, a declarat:
„Salut claritatea oferită de hotărârea Curții Supreme și vom revizui politicile și procedurile noastre în conformitate cu rezultatul.
Va fi nevoie de timp pentru a analiza pe deplin implicațiile deciziei, așa cum se va întâmpla și în cazul multor alte instituții publice.”