Marea Britanie: „Don’t Pay UK”, mișcarea care îi încurajează pe britanici să nu-și plătească facturile la energie

08 Aug 2022
Marea Britanie: „Don’t Pay UK”, mișcarea care îi încurajează pe britanici să nu-și plătească facturile la energie

Din iunie, o mișcare de nesupunere civilă a luat amploare în Marea Britanie: oamenii refuză să-și plătească facturile la energie pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la gaz și energie electrică, scrie Le Parisien

Dacă nu poți plăti, nu mai plăti. Acesta este sloganul unei mișcări de nesupunere civilă născută în iunie în Regatul Unit. Potrivit The Guardian, „Don’t Pay”, denumirea acestei acțiuni, vrea să facă presiuni asupra furnizorilor de energie pentru a obține prețuri mai mici. Mișcarea îndeamnă la o viitoare grevă de plată a facturilor pe 1 octombrie, când se preconizează că plafonul de preț va crește la 78%. Biroul pentru Piețele de Gaz și Electricitate din Marea Britanie a stabilit deja o creștere anterioară a plafonului de 54% la 1 aprilie. Cu alte cuvinte, tarifele vor crește în continuare.

Aceste creșteri sunt inacceptabile pentru mulți cetățeni care se confruntă deja cu o criză economică fără precedent. Pentru că dacă astăzi factura medie anuală la gaze și electricitate este echivalentă cu 1600 de euro (1400 de lire sterline), în octombrie viitor va fi de 4000 de euro (3300 de lire sterline). Până în prezent, mișcarea spune că peste 90.000 de persoane s-au angajat să suspende debitările directe încă din octombrie. Și se extinde în toată țara din moment ce, tot conform membrilor acestei acțiuni, au fost distribuite aproape un milion de pliante, de la Bristol la Manchester prin capitala, Londra.

Provocat, guvernul britanic a trebuit să reacționeze. „Acesta este un mesaj iresponsabil care va face ca prețurile să crească pentru toată lumea și va afecta, de asemenea, cererile de credit”, a spus un purtător de cuvânt pentru The Guardian.

Pentru a înțelege această mișcare, trebuie să ne întoarcem la cauzele creșterii prețurilor: contextul războiului din Ucraina și viitoarea recesiune economică, anunțată ca fiind cea mai gravă de la criza financiară din 2008. În martie, inflația a ajuns la aproape 7%. Ratele inflației sunt similare cu restul Europei. Cu o singură diferență: guvernul britanic a ales să nu plătească ajutoare excepționale pentru a sprijini gospodăriile. „Din 2010, am asistat la o retragere a politicilor sociale cu o scădere drastică a ajutorului. Acest lucru a dus la o precaritate semnificativă pentru cele mai sărace gospodării”, explică Florence Faucher, profesor de științe politice la Centrul de Studii Europene de la Sciences Po Paris. O formă de neintervenție denunțată de mulți britanici care consideră că ajutorul de 400 de lire sterline (476 de euro) anunțat la sfârșitul lunii mai de guvernul lui Boris Johnson nu este suficient pentru a acoperi costurile energiei.

Criza economică evidențiază și sărăcia energetică în care este cufundată țara. În Marea Britanie, sărăcia energetică – cheltuirea a peste 10% din venitul cuiva pe facturi – afectează milioane de case. Potrivit National Energy Action Association, în decembrie 2021, 4,5 milioane de gospodării au fost afectate. Astăzi, există aproape 6,5 milioane, sau un sfert din gospodăriile britanice. Toamna viitoare, aproape 8,5 milioane vor fi afectate.

În familiile britanice se așterne furia și această criză - energetică, economică - are loc într-un context politic foarte particular. Partidul Conservator, în fruntea țării, trebuie să-și numească noul succesor după demisia lui Boris Johnson și asta din toamna viitoare. „Cetăţenii nu mai speră la o reînnoire politică. Este o mișcare oarecum disperată, în sensul că politicienii nu ascultă suferința societății”, analizează Florence Faucher.

Am putea vedea o astfel de mișcare să apară în altă parte, în Franța de exemplu? „În Marea Britanie, toate companiile de energie și electricitate sunt private. În Franța, de exemplu, guvernul tocmai a naționalizat EDF, așa că este greu de imaginat să vedem o astfel de neascultare exportată. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră