Marea Britanie ar putea renunța la planurile de a trimite soldați în Ucraina considerând că e „prea riscant”

27 Apr 2025
Marea Britanie ar putea renunța la planurile de a trimite soldați în Ucraina considerând că e „prea riscant”

Surse britanice au declarat că s-a considerat „prea riscant” să fie trimise forțe terestre, din cauza riscului unui conflict mai amplu în cazul în care acordul de încetare a focului cu Rusia s-ar destrăma, scrie The Times

Marea Britanie ar putea renunța la planurile de a trimite mii de soldați pentru a proteja Ucraina, deoarece riscurile sunt considerate „prea mari”, potrivit unor surse oficiale. Într-o aparentă revizuire a planurilor, Marea Britanie și Europa nu vor mai trimite o forță terestră pentru a păzi orașe cheie, porturi și centrale nucleare, pentru a asigura pacea.

Se speră că această schimbare în sprijinul militar acordat Ucrainei ar putea determina Moscova să-și modifice „liniile roșii” pentru a ajunge la un acord de pace. În locul unei forțe terestre, angajamentul de securitate pentru Ucraina se va concentra pe refacerea și rearmarea armatei Kievului, cu protecție aeriană și navală.

Instructori militari britanici și francezi vor fi trimiși în vestul Ucrainei, dar nu vor fi plasați lângă linia frontului, nu vor păzi instalațiile cheie și nu vor proteja trupele ucrainene. Avioanele vor asigura protecția spațiului aerian al Ucrainei și vor oferi acoperire aeriană trupelor din vest. Turcia va juca un rol maritim, conform celor mai probabile planuri în curs de examinare.

Armele din Marea Britanie și Europa vor continua să ajungă în Ucraina pentru a asigura o poziție puternică în cazul în care Rusia va încălca termenii unui eventual acord. Niciuna dintre opțiuni nu a fost încă exclusă, iar Ministerul Apărării este clar că Marea Britanie nu este dispusă să abandoneze complet planurile de a trimite trupe în Ucraina, chiar dacă într-o capacitate diferită.

Un oficial implicat în discuțiile despre „coaliția celor dispuși” a spus că riscurile sunt prea mari și forțele sunt insuficiente pentru o astfel de misiune. „Acesta a fost întotdeauna punctul de vedere al Marii Britanii. Franța a dorit o abordare mai fermă.”

„Instructorii oferă o anumită 'asigurare' prin prezența lor, dar nu sunt o forță de descurajare sau de protecție,” a spus sursa, adăugând că riscul de a fi implicat într-un război mai amplu, în cazul în care acordul de încetare a focului se destramă, este considerat prea mare.

Discuțiile diplomatice continuă pentru a ajunge la un acord de încetare a focului, cu amenințarea iminentă din partea SUA că ar putea renunța dacă Ucraina nu va face progrese în această privință.

Surse diplomatice britanice și franceze au încearcat să-l convingă pe președintele Trump să accepte o întâlnire cu președintele Zelensky, sâmbătă, după funeraliile Papei, în încercarea de a reduce tensiunile și de a face progrese în negocierile pentru un acord de pace.

De asemenea, sursele susțin că operațiunea Interflex, misiunea de instruire a forțelor ucrainene în Marea Britanie, ar urma să se încheie până la sfârșitul anului, iar instruirea se va muta într-o locație din apropiere de Lviv, în vestul Ucrainei.

În Ucraina există însă temeri că orice forță de instruire ar putea pleca la primul semn de probleme, așa cum au făcut britanicii înainte de invazia pe scară largă.

Oficialii nu cred că președintele Putin ar fi dispus să accepte o „forță de menținere a păcii unilaterală” pe teren în Ucraina, iar securitatea și teritoriul sunt considerate punctele cheie pentru negocierile cu Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră