Majoritatea fondurilor alocate Ucrainei sunt cheltuite în Statele Unite, scrie Washington Post

01 Dec 2023
Majoritatea fondurilor alocate Ucrainei sunt cheltuite în Statele Unite,  scrie Washington Post

Cel mai bine păstrat secret despre ajutorul militar al SUA pentru Ucraina este că cei mai mulți bani sunt cheltuiți... în Statele Unite, scrie Washington Post .

Iată cel mai bine păstrat secret despre ajutorul militar al SUA pentru Ucraina: cei mai mulți bani sunt cheltuiți aici, în Statele Unite. Așa este: fondurile pe care parlamentarii le aprobă pentru a înarma Ucraina nu sunt direcționate direct în Ucraina, ci sunt folosite în Statele Unite pentru a construi noi arme sau pentru a înlocui armele trimise la Kiev din stocurile americane. Din cele 68 de miliarde de dolari în asistență militară și conexă pe care Congresul a aprobat-o de când Rusia a invadat Ucraina, aproape 90% sunt destinate americanilor, a constatat o analiză.

Dar nu ați afla asta din acțiunile unor parlamentari americani. Când senatorul Ohio J.D. Vance (r) s-a alăturat unei linii de pichet United Auto Workers în octombrie la uzina de asamblare Jeep din Toledo, el a spus că vrea să „arate sprijin pentru lucrătorii UAW” din statul său. Cu toate acestea, el nu a arătat aceeași solidaritate cu lucrătorii UAW din Lima, Ohio, care produc tancuri Abrams și vehicule de luptă Stryker pentru Ucraina datorită ajutorului militar aprobat de Congres. Vance se opune ajutorului Ucrainei, la fel ca reprezentantul Jim Jordan (r), al cărui district House include Lima.

Alegătorii din Ohio s-ar fi așteptat ca liderii lor aleși să împingă administrația (reticentă) Biden să ofere Ucrainei mai multe tancuri și vehicule produse la Lima – sau să solicite ca mai multe dintre ele să fie incluse în pachetul de ajutor pentru Ucraina pe care Congresul îl va prelua în curând. În schimb, Vance și Jordan luptă pentru a împiedica Ucraina să primească mai multe tancuri și vehicule de luptă fabricate de sindicate de la singura fabrică de tancuri din America.

Nu sunt doar ei. În total, 31 de senatori și membri ai Camerei ale căror state sau districte beneficiază de finanțare pentru Ucraina au votat pentru a se opune sau a restricționa acest ajutor. Acestea includ unele dintre cele mai proeminente voci anti-Ucraina din Congres.

Într-un moment în care ambele partide majore concurează pentru a câștiga voturile clasei muncitoare și pentru a întări baza de producție din SUA, ajutorul militar acordat Ucrainei face exact asta - oferă o infuzie majoră de numerar în fabricile din toată SUA, infuzie de care beneficiază direct muncitorii americani. De asemenea, creează locuri de muncă și oportunități pentru furnizorii locali, magazinele, restaurantele și alte afaceri care sprijină fabricile care lansează arme.

Până acum, nimeni nu a stabilit cu exactitate unde se îndreaptă aceste fonduri de ajutor militar american. Wasington Post si American Enterprise Institute au catalogat sistemele de arme produse în Statele Unite pentru Ucraina - urmărind statele și districtele Congresului în care sunt făcute și modul în care senatorii și membrii Camerei au votat. Jurnalistii au analizat contractele și comunicatele de presă și au discutat cu experți din industria apărării, diplomați și oficiali ai Pentagonului pentru a stabili unde ajung dolarii americani.

S-au identificat 117 linii de producție în cel puțin 31 de state și 71 de orașe în care muncitorii americani produc sisteme de arme majore pentru Ucraina. De exemplu, ajutorul pe care Congresul l-a aprobat deja va fi destinat, printre multe alte locuri:

  • Simi Valley, California; Fullerton, California; Andover, Mass.; Forest, Miss; și York, Pennsylvania, pentru a construi sisteme aeriene fără pilot Switchblade, sisteme radar și vehicule tactice.
  • York, Pa. și Anniston, Alaba, pentru a construi vehicule de luptă pentru infanterie Bradley
  • Aiken, S.C.; Elgin, Okla.; Sterling Heights, Michigan; Endicott, N.Y.; York, Pennsylvania; și Minneapolis pentru a construi obuziere.
  • Peoria, Ill.; Clearwater, Palm Bay și Niceville, Florida; Camden, Ark.; Lancaster și Grand Prairie, Texas; Rocket Center, W.Va.; și Trenton, N.J., pentru a construi lansatoare HIMARS.
  • Anniston și Huntsville, Ala. și Camden, Ark., pentru a construi piese pentru racheta Hydra-70.
  • Farmington, N.M.; Orlando; Tucson; și Troy, Ala., pentru a construi rachete antitanc Javelin.

Multe alte sisteme de arme sunt construite pentru Ucraina în fabrici din SUA. Această listă nu numără nici furnizorii care furnizează acestor antreprenori piese, cum ar fi cipuri din plastic și computer, sau care produc articole mai mici pentru Ucraina, cum ar fi echipamente pentru vreme rece și de vedere pe timp de noapte, consumabile medicale, piese de schimb și milioane de runde de mici dimensiuni simuniție pentru arme. După cum a spus un oficial ucrainean, „Fiecare stat din SUA contribuie la acest efort”.

Cu alte cuvinte, așa cum se întâmplă cu ajutorul militar străin, ajutorul nostru pentru Ucraina nu creează doar locuri de muncă americane, ci și revigorează baza noastră industrială de apărare periculos de atrofiată. Vance a spus în octombrie că „starea bazei industriale de apărare americană este un scandal național. Repararea este printre prioritățile noastre cele mai urgente.” Ei bine, ajutorul nostru pentru Ucraina face exact asta.

De exemplu, Statele Unite nu mai construiseră o singură nouă rachetă antiaeriană Stinger din 2005. Teroriștii cu care SUA a luptat în ultimele decenii nu aveau avioane de vânătoare cu reacție, așa că producția a stagnat. Acum, datorită ajutorului Ucrainei căruia i se opune Vance, Pentagonul a semnat anul trecut un contract de 624,6 milioane de dolari pentru a construi rachete Stinger la Tucson, pentru a înlocui aproximativ 1.400 de rachete trimise în Ucraina. Fără efortul nostru de reaprovizionare a Ucrainei, linia de producție Stinger ar fi rămas probabil inactivă - poate până când bombele au început să cadă într-un conflict asupra Taiwanului.

Sau cele 600 de milioane de dolari folosite pentru a construi două sisteme de arme pentru Ucraina în St. Charles, Missouri. Unul este Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM ER), o armă cu ghidaj GPS . Cealaltă este Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), un sistem de armă nou dezvoltat pentru Ucraina, care poate fi lansat de la High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) și poate călători 93 de mile, aproape dublu față de raza de acțiune actuală a muniției de precizie lansate la sol.

Dacă nu am fi ajutat Ucraina, Statele Unite nu ar produce niciuna dintre aceste arme. Finanțarea oferită de Congres pentru fabricarea ambelor sisteme injectează multe milioane de dolari în economia din statul Missouri și acoperă liniile de producție pentru aceste capabilități avansate. Aceste sisteme vor fi acum disponibile pentru Statele Unite și Taiwan în cazul în care ar izbucni un conflict cu China, precum și pentru Israel.

Muncitorii din West Plains, Missouri, folosesc ajutorul Ucrainei pentru a construi radarul de urmărire a matricei în faze MIM-104 pentru sistemul de rachete Patriot, care a șocat lumea în acest an, doborând racheta hipersonică presupusă „invincibilă” a Rusiei. Acest lucru a salvat vieți ucrainene și a dovedit în condiții reale de luptă că sistemul Patriot îmbunătățit ar putea ajuta la apărarea împotriva amenințărilor hipersonice ale altor adversari.

Printre cele mai șocante exemple ale declinului bazei industriale de apărare a SUA este lupta de a produce o muniție relativ simplă: obuze de artilerie de 155 mm. Aceste obuze ar fi la mare căutare în orice conflict al Statelor Unite. Ucraina trage între 6.000 și 8.000 de astfel de obuze pe zi, iar Israelul le comandă cu zeci de mii. Dar, înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, anul trecut, Statele Unite produceau mai puțin de 15.000 de obuze pe lună. Deci, Pentagonul a alocat 1,5 miliarde de dolari pentru a crește producția cu 500% și este pe cale să ajungă la 100.000 pe lună.

Cu capacitatea de producție de apărare ofilită, inclusiv cu lipsa mașinilor-unelte, atingerea acestui ritm va dura doi ani. Chiar și atunci, producția SUA în 2025 este probabil să nu egaleze pe cea a Rusiei în 2024. Dar dacă nu ar fi ajutorul pentru Ucraina, acele creșteri ale producției din SUA nu s-ar produce. Cu banii aprobati de Congres să înarmeze Kievul, obuzele sunt asamblate în Scranton și Wilkes-Barre, și într-o nouă fabrică din Camden, Ark., folosind componente (inclusiv explozivi, propulsor, amorse, siguranțe și corpuri de obuze) produse în astfel de orașe și orașe din SUA precum Kingsport și Cordova, Tennessee; Bristol, Pennsylvania; Middletown, Iowa; și Coachella, California. O fabrică în curs de construire în Mesquite, Texas, este de așteptat să producă aproximativ 20.000 de obuze pe lună și să angajeze cel puțin 125 de muncitori, după ce va intra în funcțiune la începutul anului viitor. Președintele Camerei de Comerț Mesquite a declarat pentru New York Times că parlamentarii care se opun ajutorului Ucrainei „votează împotriva alegătorilor tăi. … Le spui literalmente nu oamenilor pe care îi reprezinți.” Cu toate acestea, Gooden, care reprezintă Mesquite, a votat împotriva ajutorului care ajută la finanțarea noii fabrici din districtul său.

Ajutorul SUA pentru Ucraina nu obligă doar Pentagonul să mărească rapid capacitatea Statelor Unite de a produce arme; de asemenea, modernizează armata SUA. După cum a subliniat recent, generalul-major în retragere al armatei John G. Ferrari, acum coleg la American Enterprise Institute, oferim Ucrainei sisteme de arme care au adesea decenii și apoi înlocuim stocurile noastre cu versiuni mai avansate. „Din cauza presiunilor bugetare existente asupra Armatei, aceasta nu și-ar putea permite singură această modernizare necesară a echipamentelor”, a scris Ferrari într-un articol de opinie. „Prin transferul de arme și echipament în Ucraina, armata ar primi în schimb arme mai moderne.”
Un muncitor la podea se concentrează pe benzile de oțel pentru paleți care vor ține cochilii finite de 155 mm în Scranton, Pa., în februarie. (Michael S. Williamson/The Washington Post)

Efortul condus de SUA de a înarma Ucraina revigorează capacitatea SUA de producție de apărare în alte moduri. Statele Unite creează, de asemenea, stimulente pentru aliații NATO să-și doneze Ucrainei vechile lor sisteme de arme produse în SUA și din epoca sovietică prin autorizarea vânzării de sisteme noi, moderne, fabricate în SUA pentru a le înlocui. De exemplu, Polonia a trimis 250 de tancuri sovietice și germane mai vechi în Ucraina și a semnat un acord de 4,75 miliarde de dolari în aprilie 2022 pentru a cumpăra 250 de tancuri de schimb M1A2 Abrams care vor fi produse la fabrica din Lima, Ohio. Polonia a încheiat ulterior o afacere de 1,4 miliarde de dolari pentru tancuri suplimentare. Polonia și-a trimis, de asemenea, elicopterele de atac Mi-24 de fabricație sovietică în Ucraina și apoi a semnat un acord de 12 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 96 de elicoptere Apache care vor fi construite în Mesa, Ariz.

Eforturile de a înarma și echipa Ucraina au sporit, de asemenea, dramatic vânzările de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA. Acest lucru aduce beneficii lucrătorilor de la unitățile de producție din Palmdale, California; East Hartford, Connecticut; Middletown, Iowa; și Fort Worth, precum și în alte orașe din SUA care produc piese pentru avioane. Finlanda, care a finalizat un acord de 9,4 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 64 de avioane F-35, a declarat că noile avioane îi vor permite să doneze Ucrainei vechile sale luptătoare F/A-18 Hornet. Norvegia, care a donat Ucrainei vechi avioane de vânătoare F-16, cumpără 52 de avioane F-35 și cheltuiește 293 de milioane de dolari pentru a le înarma cu 580 de bombe StormBreaker cu diametru mic fabricate în Tucson. Danemarca și Țările de Jos donează Ucrainei 61 de F-16 și le înlocuiesc cu F-35 suplimentare.

În total, analiza Washington Post a constatat că există cel puțin 13 linii de producție în 10 state și 11 orașe din SUA care produc arme noi de fabricație americană pentru aliații NATO, pentru a înlocui echipamentele pe care le-au trimis în Ucraina. După cum a concluzionat Mark Cancian de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, „O mare parte din banii pentru sprijinirea directă a Ucrainei nu sunt cheltuiți în străinătate, ci aici, în Statele Unite.” Acest lucru face ca „sa fie greșit” să numim „ajutor” cele 68 de miliarde de dolari pe care se spune ca SUA le-a cheltuit pentru a înarma Ucraina.

Este în interesul vital al Statelor Unite să înarmeze Ucraina în lupta sa pentru a învinge agresiunea rusă. Sprijinul nostru pentru Ucraina decimează amenințarea militară rusă la adresa NATO, restabilind descurajarea față de China, descurajând alte puteri nucleare să declanșeze războaie de agresiune și îmbunătățind pregătirea militară americană pentru alți adversari. Cazul „America în primul rând” pentru a ajuta Ucraina este clar.

Dar dacă aceste argumente nu sunt convingătoare, atunci acesta ar trebui să fie: ajutorul SUA acordat Ucrainei revitalizează comunitățile de producție din Statele Unite, creează locuri de muncă bune acasă și restabilește capacitatea Statelor Unite de a produce arme pentru apărarea lor națională. A ajuta Ucraina este ceea ce trebuie făcut pentru securitatea națională a SUA. Este, de asemenea, lucrul corect de făcut pentru muncitorii americani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră