„Franța este pentru status quo-ul din Taiwan”, „susține politica unei singure Chine și căutarea unei soluții pașnice a situației”, a mai adăugat președintele francez, scrie Le Figaro.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că a fi un „aliat” al Statelor Unite nu înseamnă neapărat a fi „vasal”, asumându-și întreaga responsabilitate pentru comentariile controversate făcute cu privire la Taiwan.
„A fi aliat nu înseamnă a fi vasal (...) nu înseamnă că nu mai avem dreptul să gândim singuri ”, a spus el la o conferință de presă la Amsterdam. „Franța este pentru status quo-ul din Taiwan”, „susține politica de o singură China și căutarea unei soluții pașnice a situației” , a adăugat el.
Franța este un aliat „de încredere” al Statelor Unite, dar pretinde că nu este „vasal”, a declarat anterior miercuri o sursă diplomatică franceză. „Nu suntem vasali ai Statelor Unite dintr-un simplu motiv și anume că președintele vrea suveranitatea europeană”, a subliniat această sursă. „Suntem aliați ai Statelor Unite, aliați de încredere, solizi, hotărâți, dar suntem aliați care decidem singuri”, a insistat ea. O poziție confirmată de ministrul Bruno Lemaire. „Înainte de a merge în China, președintele Macron l-a sunat pe președintele Biden (...) pentru a coordona cu adevărat pozițiile americane și franceze față de China„, a subliniat ministrul Economiei, care a participat la Washington la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale.
Cel mai rău ar fi să credem că noi, europenii, ar trebui să fim vasali, Emmanuel Macron, Președintele Republicii
Emmanuel Macron a declanșat un val de neînțelegeri în Statele Unite și Europa, solicitând UE să nu urmeze Washingtonul sau Beijingul în chestiunea Taiwanului. „Cel mai rău ar fi să credem că noi, europenii, ar trebui să fim vasali” în chestiunea Taiwanului „ și să ne adaptăm ritmului american și unei reacții exagerate chineze”, a spus el într-un interviu pentru site-ul american Politico și pentru cotidianul francez de afaceri Les Échos.
Comentarii interpretate imediat ca o distanțare față de Washington, în timp ce Statele Unite au fost, de asemenea, foarte angajate față de Ucraina de la începutul ofensivei ruse. „Președintele Macron își asumă pe deplin punctul său de vedere”, a insistat sursa diplomatică. Franța nu este neinteresată de tensiunile din jurul Taiwanului, a insistat ea, în timp ce China a efectuat exerciții militare pentru a pune presiune asupra insulei.
Beijingul a perceput întâlnirea de săptămâna trecută dintre președintele taiwanez Tsai Ing-wen și Kevin McCarthy, a treia persoană din guvernul SUA, ca pe o amenințare. „Președintele nu a spus că nu ne vom face griji pentru securitatea Taiwanului, nu a spus că nu vom fi acolo pentru a apăra un Indo-Pacific deschis”, a spus sursa diplomatică. O fregată franceză a traversat și strâmtoarea Taiwan exact în timp ce China își desfășura exercițiile, a spus ea.
Șeful statului francez știe că Joe Biden nu vrea război, spune o sursă diplomatică franceză
Remarcile președintelui au fost, de asemenea, văzute ca punând responsabilitatea principală pentru tensiunile din regiune asupra americanilor. „Șeful statului francez știe că Joe Biden nu vrea război”, a răspuns sursa diplomatică franceză. În timpul călătoriei sale în China săptămâna trecută, „Xi Jinping i-a spus că este pentru o soluție pașnică și că nu se grăbește pentru Taiwan”, a adăugat ea.
Parisul a deplâns, de asemenea, „cuvintele greșite ” ale lui Donald Trump față de Emmanuel Macron după vizita sa în China. „Macron, care este un prieten, este cu linge China în fund”, a spus fostul președinte american. În timpul unei „frumoase vizite” în 2019 în Orașul Interzis, „Donald Trump spus „Nu pot învinovăți China „(Nu pot învinovăți China) ”, a criticat sursa diplomatică.