Parlamentul ucrainean a votat luni pentru impunerea Legii marțiale pentru o perioadă de 30 de zile, după tensiunile cu Rusia apărute în cursul weekend-ului.
Această decizie survine la o zi după sechestrarea, prin forţă, de către gărzile de coastă ruse a trei nave ucrainene, ceea ce a declanşat o escaladare a tensiunilor între cele două ţări.
Inițial, președintele Petro Poroșenko a propus introducerea Legii marțiale pentru 60 de zile, dar a reformulat propunerea, la numai 30 de zile pentru ca legea marțială să nu afecteze desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2019.
Pe durata Legii marţiale, autorităţile pot restricţiona adunările publice şi pot reglementa asupra mass-media.
Incidentul militar din largul Crimeei şi ameninţările Moscovei şi Kievului alarmează Germania, UE, NATO şi ONU.
Rusia a confirmat duminică capturarea a trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, şi a recunoscut că a făcut uz de forţă, într-o escaladare fără precedent în această zonă.
"Pentru a obliga navele militare ucrainene să se oprească s-a făcut uz de arme", a anunţat serviciul de securitate rus (FSB), citat de agenţiile ruse, afirmând că "cele trei nave ale forţelor navale ucrainene au fost arestate". "Trei membri ai personalului ucrainean răniţi au primit îngrijiri medicale. Vieţile nu le sunt în pericol", a adăugat FSB.
"După ce au încălcat în această dimineaţă frontiera rusă, navele ucrainene Berdiansk, Nikpol şi Yani Kapu au încercat încă o dată pe 25 noiembrie, la ora 19.00 (ora Moscovei) să efectueze acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse", a indicat FSB.
Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat Ucraina că acest conflcit ar putea avea urmări grave. "Rusia va împiedica orice atac asupra suveranităţii şi securităţii sale", a asigurat ministerul din Moscova.
Aceeaşi sursă a adăugat că a avertizat în repetate rânduri Guvernul de la Kiev şi aliaţii săi din vest asupra "isteriei artificiale" provocate de conflictul din Strâmtoarea Kerci.
Potrivit ministerului, "aceasta este evident o provocare gândită şi planificată minuţios, menită să genereze tensiuni în regiune".
În opinia Moscovei, Guvernul de la Kiev vrea astfel să distragă atenţia de la gravele probleme interne ale ţării înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România este pregătită pentru "orice scenariu, pentru orice măsură" în cazul conflictului ruso-ucrainean, însă a arătat că pledează ca părţile implicate să trateze situaţia cu calm.
"Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar aşa cum şi aliaţii noştri din NATO şi prietenii noştri din UE au afirmat şi noi suntem de aceeaşi părere - am adresat rugămintea părţilor implicate să trateze cu calm incidentul, să meargă spre detensionare şi în acest fel lucrurile pot mult mai uşor să revină la normalitate", a afirmat preşedintele Iohannis, la Ambasada României la Paris, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti.
Între timp Rusia a redeschis Strâmtoarea Kerci pentru traficul naval. Anunţul a fost făcut de agenţia de presă rusă RIA, citând autoritatea portuară locală.
Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi a construit un pod rutier şi feroviar care leagă peninsula de sudul ţării.