Lavrov la ONU: „Washingtonul s-a impus aproape ca un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ”

25 Sep 2022
Lavrov la ONU: „Washingtonul s-a impus aproape ca un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ”

Ministrul rus al Afacerilor Externe a vorbit sâmbăta aceasta la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, scrie BFMTV.

Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, a vorbit sâmbătă aceasta la tribuna Adunării Generale a ONU. El a criticat ferm atitudinea țărilor occidentale față de războiul din Ucraina și Moscova, și în special a Statelor Unite.

"Russofobia oficială în Occident este fără precedent, amploarea sa este grotescă. Ne este mai rușine să spunem că vrem să facem Rusia să dispară", deplânge în continuare Serghei Lavrov.

„Ei nu ezită să-și declare intenția nu doar de a provoca o înfrângere militară țării noastre, ci și de a distruge Rusia”, a adăugat el, ironic în legătură cu condamnările „referendumurilor” de anexare în desfășurare în mai multe regiuni ale Ucrainei aflate sub control rusesc, atacând Statele Unite mai direct.

„Washington s-a impus aproape ca un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ”

„Țările occidentale sunt supuse Statelor Unite, care nu respectă procesele geopolitice”, a mai spus el. El a afirmat în special că „Washingtonul și Bruxelles-ul [au provocat] războiul împotriva Rusiei.

Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washington s-a impus aproape ca un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio datorie, dar cu dreptul sacru de a acționa cu impunitate oriunde și oricând”, a-- a spus el, crezând că americanii „(încearcă) să facă din întreaga lume curtea lor”.

Pe de altă parte, el a cerut o reformă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. El a propus să includă India și Brazilia și „extinderea participării țărilor africane”. 

„Referendumuri? Occidentul face o criză de isterie”

Serghei Lavrov a justificat atunci trimiterea armatei în Ucraina, la șapte luni până a doua zi după începerea războiului. „Au fost acțiunile provocate de neo-naziști în estul Ucrainei acceptabile pentru Occident?” , a întrebat șeful diplomației ruse, care i-a acuzat în special pe liderii ucraineni că au interzis limba rusă pe teritoriul lor. 

„Războiul regimului de la Kiev împotriva propriului popor ne-a forțat să începem operațiunea specială pentru a îndepărta toate amenințările NATO din apropierea granițelor noastre”.

Ministrul s-a referit si la referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei pentru anexarea acestor teritorii. „Astăzi Occidentul are o criză de isterie în legătură cu referendumurile”, a spus el. „Dar oamenii din aceste zone revendică pământul pe care strămoșii lor au trăit de sute de ani”.

În plus, „Statele Unite și aliații săi nu oferă nimănui libertatea de a alege”, a conchis el. „Încearcă să răsucească brațul oricui încearcă să gândească independent și să-i amenințe cu sancțiuni. Aceasta este o încercare de a impune o dictatură. Washingtonul și Europa supusă acesteia încearcă să mențină o situație hegemonică prin instrumente interzise, scrie LCI

Alte stiri din Externe

Ultima oră