Îmbrăcat în hainele sale militare, președintele ucrainean a denunțat marți invadarea nejustificată a țării sale de către Rusia, scrie Le Figaro
Zelensky se întoarce în Statele Unite , atât pentru a asigura continuarea ajutorului militar american, cât și pentru a încerca să extindă sprijinul diplomatic internațional pentru țara sa. Președintele ucrainean, care sa adresat ONU de la Kiev prin video anul trecut , a mers de data aceasta în persoană la Adunarea Generală a ONU de la New York.
Îmbrăcat în hainele sale militare pe care le-a purtat în toate împrejurările de la începutul războiului, Volodymyr Zelensky a repetat un mesaj destul de clar: invazia nejustificată de către Rusia a Ucrainei este o încălcare a suveranității țării sale și a unuia dintre principiile fundamentale ale Carta Natiunilor Unite.
Doar Rusia poartă responsabilitatea războiului, numai Rusia are puterea de a opri acest război imediat
Joe Biden
El a acuzat astfel Moscova că folosește hrana și energia „ca arme” și a considerat că Rusia „nu are dreptul să dețină arme nucleare”. În ceea ce privește transferul de către Rusia a „zeci de mii” de copii ucraineni pe teritoriile pe care le ocupă în Ucraina, el a denunțat un „ genocid ”. El a anunțat în cele din urmă că țara sa pregătește un „ summit mondial pentru pace ” la care dorește să invite toți liderii planetei care se opun invaziei ruse.
Discursul său istoric a urmărit să obțină sprijin militar și diplomatic pentru efortul de război al Ucrainei, dar a vizat în special statele din America Latină, Africa și Asia, al căror sprijin pentru Ucraina rămâne nehotărât.
Președintele american, Joe Biden , singurul șef de stat membru permanent al Consiliului de Securitate care a vizitat în acest an Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a reamintit și în discursul său de încălcarea cartei organizației de către Rusia. „Anumite principii ale relațiilor internaționale sunt sacrosante: suveranitatea, integritatea teritorială și respectul pentru drepturile omului ”, a amintit Biden; „și totuși, pentru al doilea an consecutiv, această adunare dedicată rezolvării pașnice a conflictelor este umbrită de război, un război ilegal și nejustificat de cucerire din partea Rusiei împotriva unei țări vecine, Ucraina. Doar Rusia poartă responsabilitatea războiului, numai Rusia are puterea de a opri imediat acest război.”
Atitudine ambiguă
„Dacă abandonăm principiile fundamentale ale Cartei ONU pentru a liniști un agresor, se pot simți protejate statele membre?”, a avertizat președintele american. „Dacă permitem ruperea Ucrainei, este asigurată independența unei națiuni? Raspunsul este nu. Trebuie să ne opunem astăzi acestei agresiuni deschise pentru a descuraja alți potențiali agresori mâine. „De aceea Statele Unite, aliații și partenerii săi din întreaga lume vor continua să sprijine poporul curajos al Ucrainei în apărarea suveranității, integrității teritoriale și libertății lor”.
Brazilia, India și Africa de Sud au adoptat o atitudine ambiguă încă de la începutul invaziei ruse
Dar pe scena diplomatică internațională, ca și în politica internă, faptele sunt mai puțin importante decât percepția lor, sau decât prejudecățile. Din motive variate, dar adesea legate de o neîncredere în Statele Unite și țările occidentale, versiunea rusă a războiului ucrainean a găsit ecou în ceea ce numim acum „Sudul Global”. În loc să privească agresiunea Rusiei ca un atac la normele internaționale, această narațiune alternativă afirmă că, în schimb, Statele Unite și aliații săi occidentali sunt cei care destabilizați pacea și securitatea internațională și escaladează conflictul.
Brazilia, India și Africa de Sud au adoptat o atitudine ambiguă încă de la începutul invaziei ruse. Președintele brazilian Lula da Silva a acuzat în mod regulat Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană ca fiind la fel de responsabile pentru război. Brazilia a votat totuși în februarie anul trecut o rezoluție prin care se cere încetarea invaziei ruse. India, China și Africa de Sud s-au abținut însă.
Consiliul de Securitate, paralizat de dreptul de veto al Rusiei, a dus Națiunile Unite înapoi în zilele Războiului Rece, când cele două superputeri, Statele Unite și Uniunea Sovietică, au blocat rezoluții considerate ostile intereselor lor. Faptul că Washingtonul pune în mod regulat dreptul de veto oricărui text de condamnare a politicii israeliene este, de asemenea, considerat de multe țări ca un exemplu al „standardelor duble” aplicate de Statele Unite. Episodul invaziei Irakului fără mandat ONU din 2003 este amintit și ca un caz în care Washingtonul s-a arătat mai puțin respectuos față de normele internaționale.
Zelensky, care plănuiește să viziteze Washingtonul joi, trebuie să-și facă griji și pentru politica internă americană. O fracțiune izolaționistă a Partidului Republican cere limite mai stricte a cantității de ajutor acordate de Statele Unite Ucrainei și amenință că va suspenda funcționarea statului federal dacă nu sunt acceptate condițiile bugetare ale acestuia.
Zelenskyy has arrived at the UN, probably to demand a check from every country in attendance.pic.twitter.com/dvC5Y6zHpP
— Benny Johnson (@bennyjohnson) September 19, 2023
Evil can't be trusted. Ask Prigozhin if one bets on Putin's promises" - President Zelensky in the UN General Assembly pic.twitter.com/LUEnk5NAkY
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) September 19, 2023