Kievul admite retragerea din Soledar

25 Ian 2023
Kievul admite retragerea din Soledar

Armata ucraineană a recunoscut, miercuri, că a cedat rușilor orașul Soledar, din estul țării, la două săptămâni după anunțul capturii sale de către Moscova, scrie Le Figaro.

După luni de lupte grele (...) forțele armate ucrainene l-au părăsit pentru a se retrage în poziții pregătite ”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al militar al zonei de est Serghey Cerevaty, refuzând însă să precizeze când a avut loc această retragere.

Rușii susțin ca avanseaza în Bakhmut, epicentrul conflictului

Trupele ruse au susținut miercuri avansuri în Bakhmut, epicentrul conflictului din estul Ucrainei, unde au loc lupte în unele părți ale orașului, potrivit unui oficial rus.

"Ostilitățile destul de dure continuă în Bakhmut (...) Luptele au loc deja undeva la periferie și undeva în acele cartiere care erau încă deținute de inamic destul de recent”, a declarat Denis Poușilin, șeful ocupației ruse din Donețk, citat de agențiile de presă ruse. Potrivit acestuia, trupele ruse, și în special mercenarii din grupul paramilitar Wagner, „înaintează”.

Bakhmut, care avea 70.000 de locuitori înainte de conflict, a fost supus atacurilor repetate din partea trupelor ruse încă din vară, fără ca acestea din urmă să fi reușit până acum să spargă apărările ucrainene. Orașul, în mare măsură distrus și a cărui importanță strategică este contestată de experți, a devenit în ultimele luni locul unor pierderi grele de ambele părți.

Potrivit lui Denis Pușilin, avansul susținut de Rusia la începutul lunii ianuarie la Soledar, situat mai la nord, „a jucat un rol cheie” în progresele actuale de la Bakhmut. Capturarea acestui oraș „a făcut posibilă blocarea rutelor de aprovizionare ale inamicului și, parțial, preluarea zonelor de control operațional” din care ucrainenii au lovit poziții rusești, a continuat el.

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, l-a informat marți seară prin intermediul serviciului său de presă că „scopul capturării Bakhmut este distrugerea armatei ucrainene în vecinătatea orașului și prevenirea oricărei acțiuni ofensive în toate direcțiile”.

Toate unitățile pregătite de luptă ale forțelor armate ucrainene sunt trimise la Bakhmut și gruparea Wagner le distruge, deschizând oportunități operaționale în alte direcții” ale frontului, a spus el. Statul Major ucrainean a confirmat în raportul său zilnic de miercuri atacurile rusești în Bakhmut și regiunea sa.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank din SUA, „ Forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale marginale în Bakhmut ”. El a notat, de asemenea, rapoarte despre o ofensivă rusă în curs de desfășurare în Vougledar, mai la sud.

Alte stiri din Externe

Ultima oră