Conferință de presă a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

05 Feb 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Conferință de presă a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a susținut în urmă cu câteva momente o conferință de presă live, retransmisă de mai multe site-uri, conferință care continuă cu luări de poziție ale diferiților actori implicați în dosarul său.

O comisie de experți a ONU a decis vineri că fondatorul WikiLeaks a fost ”reținut în mod arbitrar”, acesta trăind izolat în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de un mandat de arestare european, și a cerut Suediei și Marii Britanii să îi ofere acestuia despăgubiri.

În cadrul intervenției sale via Internet, Assange a declarat că îi este dor de familie și că simte că de această dată s-a înregistrat o victorie semnficativă care i-a adus un zâmbet, și speră că și altora le-a provocat bucurie.

”Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reținut în mod arbitrar de Suedia și Marea Britanie după arestarea sa la Londra la 7 decembrie 2010”, a afirmat grupul de lucru al ONU privind detenția arbitrară, într-un comunicat.

Cei cinci experți independenți au cerut autorităților suedeze și britanice să pună capăt detenției sale și să-i respecte dreptul de a fi despăgubit.
Assange va cere să i se permită să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber.

El a afirmat vineri, în conferința de presă, că Marea Britanie și Suedia au pierdut și că vor suferi repercusiuni diplomatice dacă vor continua să ignore Națiunile Unite.

Assange a făcut apel la comisia ONU, afirmând că se consideră un refugiat politic, că drepturile sale sunt încălcate și nu a putut obține azil în Ecuador. El neagă acuzațiile de viol care i se aduc pentru un moment petrecut în 2010 în Suedia, și susține că totul este o înscenare pentru a-l aduce în SUA, pentru a fi judecat pentru dezvăluirile WikiLeaks. În SUA este încă deschisă o anchetă penală privind dezvăluirile WikiLeaks.
Suedia și Marea Britanie au spus că nu se vor lăsa influențate de decizia comisiei ONU, care nu are caracter constrângător.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră