JD Vance critică Bruxelles-ul pentru cenzura rețelelor sociale:"Ați luat direcția greșită"

11 Feb 2025
JD Vance critică Bruxelles-ul pentru cenzura rețelelor sociale:"Ați luat direcția greșită"

Apărarea libertății de exprimare face parte din „conducerea morală” a lui Trump, a spus vicepreședintele SUA, intensificând disputa dintre Washington și Bruxelles cu privire la DSA, scrie Atlantico

Ne dorim ca oamenii să poată spune ceea ce cred și credem că dezbaterea liberă și deschisă este de fapt un lucru bun. Din păcate, mulți dintre prietenii noștri europeni au luat direcția greșită.

„Statele Unite nu vor accepta!” E rău pentru noi dar și pentru țările tale!" a mai spus Vance

„Un lucru este să protejezi un copil de agresorii de copii, alta este să împiedici un adult să acceseze o opinie care este împotriva guvernului lor”!… 

El a adăugat că a apreciat „tendința de dereglementare” care a apărut la summit, deoarece discursul s-a îndepărtat de la siguranță și reglementare la investiții și implementare – chiar dacă acest lucru nu este suficient.

 „America vrea să colaboreze cu voi toți ”, a spus Vance, „dar pentru a crea acest tip de încredere, avem nevoie de un regim internațional de reglementare care să promoveze tehnologia AI, mai degrabă decât să o sugrume”.

Există „îngrijorări că unele guverne străine intenționează să reprime companiile de tehnologie din SUA cu prezență internațională. „America nu poate și nu va accepta acest lucru”, a subliniat Vance, atacând DSA, regulamentul european privind moderarea conținutului și lupta sa împotriva „așa-zisei dezinformari ”

Remarcile vin în vreme ce DSA a devenit de câteva săptămâni un punct serios de conflict între Washington și Bruxelles. La sfârșitul lunii ianuarie, președintele Camerei SUA, Jim Jordan, a trimis o scrisoare comisarului UE pentru Tehnologie Henna Virkkunen, exprimându-și „îngrijorările grave cu privire la modul în care dispozițiile de cenzură ale DSA afectează libertatea de exprimare în Statele Unite”.

Jordan recunoaște că regulamentul de moderare a conținutului se aplică doar în Europa, dar încă îl consideră o îngrijorare, deoarece „legile restrictive de cenzură precum DSA pot stabili standarde de cenzură globale de facto” și subminează dreptul la libertatea de exprimare și de informare protejat de Constituția SUA.

În plus, marile companii de tehnologie care aleg să nu aplice legile de cenzură în măsura în care este necesar se confruntă cu amenzi de 6% din cifra lor globală de afaceri anuală sau chiar riscul de a fi blocate temporar în UE. X de la Elon Musk și Meta lui Mark Zuckerberg se confruntă deja cu proceduri de infringement în temeiul DSA, iar potențialele amenzi cu care se confruntă sunt văzute de Trump ca o „formă de impunere” inacceptabilă în Europa.

Virkkunen nu a răspuns public la scrisoare, dar s-a opus acuzațiilor din trecut, spunând că libertatea de exprimare este o „valoare fundamentală” în UE și că critica lui Zuckerberg că Bruxelles „instituționalizează cenzura” este o dezinformare periculoasă.

Cu toate acestea, primul instinct al Comisiei Europene după ce Meta a anunțat că se alătură lui X în abordarea sa axată pe libertatea de exprimare și renunță la „verificatorii de fapte profesioniști” pentru a implementa ratingurile comunitare a fost să-și dubleze imediat legile de cenzură.

Luna trecută, doamna Virkkunen a anunțat că va supraveghea o creștere masivă a echipei responsabile cu aplicarea DSA a UE și va angaja și mai multe ONG-uri de verificare a faptelor pentru a semnala, evalua și elimina conținuturile „ilegale” 24 de ore din 24. DSA va fi chiar completată de un nou instrument numit European Democracy Shield (EDS), care va permite ONG-urilor să „contracareze în mod proactiv amenințările” legate de ingerințele străine și dezinformarea online.

Gigantica rețea de influență de stânga, dezvăluită prin scandalul USAID, ar trebui să fie suficientă pentru ca oricine să înțeleagă de ce EDS și abordarea generală a UE în materie de cenzură online sunt în mod inerent „anti-democratice”, așa cum a spus deja Vance.

Alte stiri din Externe

Ultima oră