Israelul elimină din programa școlară toate referințele la Greta Thunberg după mesajul care susține Gaza: "aceasta poziție o împiedică să fie un model educațional și moral"

23 Oct 2023
Israelul elimină din programa școlară toate referințele la Greta Thunberg după mesajul care susține Gaza: "aceasta poziție o împiedică să fie un model educațional și moral"

Greta Thunberg a postat o fotografie pe X ținând o pancartă pe care scria „Stand with Gaza”, scrie I24News

Ministerul israelian al Educației a declarat duminică seară că toate referințele la Greta Thunberg vor fi eliminate din programele școlare ale țării, după ce aceasta a publicat vineri un mesaj de sprijin pentru Gaza fără a menționa masacrul din Israel. Activista pentru schimbările climatice a postat o fotografie în semn de solidaritate cu Palestina și Fâșia Gaza. Lumea trebuie să se pronunțe și să ceară o încetare imediată a focului, dreptate și libertate pentru palestinieni și toți civilii afectați."

„Hamas este o organizație teroristă responsabilă pentru uciderea a 1.400 de israelieni nevinovați, inclusiv copii, femei și bătrâni, și pentru răpirea a peste 200 de persoane în Gaza”, a spus ministerul. „Această poziție o împiedică să fie un model educațional și moral și nu mai poate fi o sursă de inspirație și un model educațional pentru studenții israelieni”.

„Greta Thunberg este cel mai cunoscut activist pentru schimbările climatice din lume de astăzi”, a spus organizația israeliană de mediu Adam Teva Vedin într-un comunicat. „Din poziția ei influentă, ea și-a exprimat o părere unilaterală și incoerentă, ignorând complet actele crude îndurate de cetățenii israelieni și răpirea a sute de oameni”. „Când Greta abordează un alt subiect într-o manieră superficială și disprețuitoare, inevitabil slăbește validitatea pozițiilor sale cu privire la climă”, a adăugat organizația.

Sute de ecologiști israelieni au atacat-o dur pe Greta Thunberg, scrie Der Speigel. 

Au fost „profund răniți, șocați și dezamăgiți” de tweet-urile și postările activistei suedeze pentru climă pe tema Gaza, care erau „șocant de unilaterale, prost informate și superficiale”. 

În fruntea criticilor se află Rony Bruell, fondatorul Forumului Israelian pentru Femei în Mediu. În doar câteva ore, Bruell a strâns peste 200 de semnături de la oameni cu idei similare din întreaga țară, după cum relatează Jerusalem Post  .

În scrisoarea deschisă, Bruell descrie modul în care Hamas i-a ucis cu brutalitate pe israelieni pe 7 octombrie, inclusiv a ars de vii bebelușii și părinții lor. Expeditorii scrisorii indică și ostaticii, inclusiv persoane cu boli grave și nevoi speciale.

„Așa vă imaginați lupta pentru drepturile omului? Cu ucideri cu sânge rece de civili, violuri violente ale femeilor și răpirea copiilor mici și a persoanelor în vârstă?”, citează „Jerusalem Post” din scrisoarea deschisă.

Autorii au îndemnat-o pe Greta Thunberg să revizuiască atrocitățile comise de Hamas, să citească poveștile celor care nu mai sunt printre noi, să privească imaginile prizonierilor și să afle mai multe despre conflictele din regiunea noastră.

„Presupnem că tu și familia ta nu veți fi nevoiți să alergați niciodată pentru viața voastră și să vă temeți pentru cei dragi”, continuă Jerusalem Post. „Dar dacă asta se va întâmpla vreodată, îți promitem că nu ne vom alătura celor care te torturează.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră