Israelul cere cetățenilor săi să părăsească imediat Sinaiul. Măsură extremă decisă de Egipt în urma atentatelor

10 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Israelul cere cetățenilor săi să părăsească imediat Sinaiul. Măsură extremă decisă de Egipt în urma atentatelor

Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a anunțat duminică seara că va fi instituită "starea de urgență pentru trei luni", după atentatele cu bombă contra a doua biserici copte, soldate cu cel puțin 44 de morți și peste o sută de răniți. 

 

 

În duminica Floriilor, două biserici copte din orașele Tanta și Alexandria au fost ținta unor atentate cu bombă, soldate cu 44 de morți. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic. 

 

 

Conform Constituției egiptene, amintește AFP, preluată de agerpres.ro, șeful statului va trebui să ceară într-o săptămână acordul Parlamentului. Acesta este dominat de partizanii președintelui al-Sissi.

Starea de urgență sporește considerabil puterile poliției în materie de arestare, supraveghere și poate impune restricții libertății de mișcare.

Egiptul a fost timp de 30 de ani sub stare de urgență, care nu a fost anulată decât cu o lună înaintea sosirii la putere a președintelui Morsi, în 2012.

Abrogarea sa a fost una dintre cererile principale ale activiștilor care au condus revolta din 2011 împotriva fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak.

O parte din nordul peninsulei Sinai, unde gruparea jihadistă Stat Islamic este foarte activă, se află deja sub stare de urgență.

Israelul a reluat duminică o atenționare către cetățenii săi prin care le cere acestora să nu se deplaseze în Sinaiul egiptean sau să părăsească "imediat" această regiune, după cele două atentate comise duminică asupra a doua biserici copte din Egipt.

Alte stiri din Externe

Ultima oră