Iranul şi Revoluţia română

21 Ian 2020
Iranul şi Revoluţia română

Revoluția română a început, acum trei decenii, în momentul în care Ceaușescu s-a întors dintr-o vizită rău gândită în Iran, iar site-ul Politico estimează că mollahii iranieni ar putea să tragă mari învățăminte din Revoluția română. 

“Exact precum România în anii 1980, Iranul e ostaticul unor structuri de securitate devenite o mafie tentaculară, compusă din îmbogățiți pe fundalul prăbușirii economiei. Asta face dificilă sarcina de a reprezenta fațada regimului, mai ales când ai 80 de ani și când se tot vorbește de cine te va înlocui”, notează Politico, citat de Europa liberă.

Atunci, în decembrie 1989, când Ceaușescu, primit cu covorul roșu la Teheran, s-a întors acasă unde a fost împușcat în mijlocul unui masacru național, presa și o parte a clasei politice s-au întors împotriva președintelui de atunci Rafsanjani și a ministrului de Externe Ali Akbar Velayati.

Cum fusese posibil ca ei să nu vadă pe cine primeau cu atâta pompă? Cum de a fost posibil să nu vadă în Ceaușescu decât un „divin Marchiz”?

Alte stiri din Externe

Ultima oră