Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că situaţia din Irak "ne priveşte", având în vedere că foarte mulţi cetăţeni români trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu, scrie news.ro.
El a spus că este preocupat de siguranţa militarilor din Irak, o parte dintre ei fiind deja relocaţi, şi că este în contact permanent cu Guvernul şi în special cu ministerele de Externe şi Apărare. "(...) sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o de-escaladare, cum se numeşte, şi revenirea la un calm în această zonă", a susţinut Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, marţi, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele grupului parlamentar CSU, Alexander Dobrindt, susţinută la sediul Guvernului Landului Bavaria, care este poziţia sa în privinţa politicii de securitate în afara Europei.
"Acesta este un subiect foarte important, politica externă a Europei. Permiteţi-mi să fac un comentariu asupra Iranului. Am putut observa o evoluţie complicată în acest caz şi chiar dacă unii din Europa tind să considere că, din punct de vedere geografic, Iran şi Irak sunt departe, acestea se află în vecinătatea noastră şi de aceea trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru noi. De asemenea, le voi transmite tuturor părţilor interesate că putem obţine o de-escaladare a situaţiei, pentru că, în acest moment, totul indică spre o escaladare, ceea ce reprezintă o situaţie nefericită pentru toţi implicaţi, inclusiv pentru noi, cei din Uniunea Europeană. Deci, am speranţa că se va găsi o abordare înţeleaptă şi calmă în vederea găsirii unei soluţii", a spus Iohannis.
El a subliniat că acest lucru este în interesul nostru, al tuturor.
"În ceea ce priveşte politica externă a UE, Uniunea de fapt menţionează un subiect de care sunt foarte interesat: Uniunea Europeană ca o zonă economică puternică. Suntem cea mai mare zonă economică din lume, dar dacă ne comparăm puterea economică cu influenţa noastră în domeniul politicii externe, este destul de evident că vocea politicii noastre externe nu are o greutate comparabilă cu puterea economică. Şi cred că trebuie să lucrăm serios în această privinţă, pentru a deveni mai puternici. Uniunea Europeană, în acest moment, din punctul meu de vedere, este de departe nu atât de relevantă în materie de politică externă aşa cum ar trebui să fie sau aşa cum ar putea să fie. Consider că încă mai avem foarte mult de recuperat, iar criza curentă din Orientul Mijlociu ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru noi să acţionăm unitar şi să avem o voce mai puternică", a afirmat el.
Întrebat, de asemenea, dacă există vreo implicaţie specială pentru România, alta decât pentru Uniunea Europeană, în condiţiile în care România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite şi găzduim scutul de la Deveselu, şeful statului a spus că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal.
"Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realişti. Situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu. Avem oameni şi în Irak, avem oameni şi în alte ţări din zonă, ştiţi foarte bine. Avem reprezentanţe şi, în acest sens, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo şi, evident, siguranţa lor ne preocupă. O parte din militarii noştri au fost deja relocaţi. Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenţie. Sunt în contact permanent cu Guvernul şi în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o de-escaladare, cum se numeşte, şi revenirea la un calm în această zonă", a susţinut Iohannis.