Interpol: "Armele trimise la Kiev vor ajunge pe piața neagră: Infractorii se concentrează deja, chiar acum, pe asta"

02 Iun 2022
Interpol: "Armele trimise la Kiev vor ajunge pe piața neagră: Infractorii se concentrează deja, chiar acum, pe asta"

Un număr mare de arme trimise în Ucraina vor ajunge în mâinile infractorilor din Europa și nu numai, s-a îngrijorat directorul general al Interpol miercuri, 1 iunie, îndemnând statele să se intereseze de urmărirea acestor arme, scrie Le Figaro

„Disponibilitatea largă de arme în timpul conflictului actual va duce la proliferarea armelor ilicite în faza post-conflict”, a declarat german Jürgen Stock pentru Asociația Presei Anglo-Americane din Paris.

„Infractorii se concentrează deja, chiar acum, pe asta”, a continuat el, văzând Uniunea Europeană ca „o destinație probabilă pentru aceste arme, deoarece prețurile acestor arme de foc pe piața neagră sunt semnificativ mai mari în Europa, mai ales în țările scandinave." 

Mii de arme livrate
Aliații occidentali ai Kievului au expediat tone de echipamente militare în Ucraina care încearcă de mai bine de trei luni să respingă forțele ruse din teritoriul său în est și sud.

Marți, președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor „furniza ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate, care să le permită să lovească cu mai multă precizie ținte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”.

Dar „chiar și armele care sunt folosite de armată, arme grele, vor fi disponibile pe piața criminală”, a avertizat Jürgen Stock.

„Încurajăm deja țările membre (ale Interpolului) – să aibă o bază de date privind schimbul de informații despre arme – să utilizeze aceste baze de date, deoarece nicio regiune sau țară nu se poate ocupa singură de ele.”

Trafic international
„Infractorii despre care vorbesc operează la nivel global, așa că aceste arme vor fi comercializate pe continente”, a comentat în continuare directorul general al Interpol.

Conflictul din Ucraina a provocat, de asemenea, o creștere a „furturilor pe scară largă de îngrășăminte, precum și o creștere a produselor agrochimice contrafăcute, deoarece aceste produse au crescut în valoare”, a subliniat el, precum și o „creștere a furturilor de combustibil în Europa " pentru același motiv.

Alte stiri din Externe

Ultima oră