Încălzirea globală: „Planeta noastră devine rapid nelocuibilă”

11 Aug 2022
Încălzirea globală: „Planeta noastră devine rapid nelocuibilă”

"Planeta noastră devine rapid de nelocuit. Intrăm într- o realitate ostilă speranței umane" , a explicat miercuri, 10 august, la franceinfo Clément Sénéchal, purtător de cuvânt al Greenpeace Franța. De la începutul verii, Franța s-a confruntat cu numeroase incendii pe teritoriul său.

"Planeta noastră devine rapid nelocuibilă. Schimbăm lumi și intrăm într-o realitate care este fundamental ostilă speranței umane. Nimic plăcut, dar nici anormal." spune Clément Sénéchal.

"Știm foarte bine că rezultatul este o intensificare a fenomenelor ostile precum valuri de căldură, secete, incendii.

Unele țări precum Marea Britanie și Spania s-au angajat să impoziteze superprofiturile grupurilor petroliere. Alte state precum Canada au decis să suprataxeze bunurile de lux, cum ar fi avioanele private, iahturile, mașinile sport. Aceasta este direcția de luat. Clasele avantajate au o amprentă generală asupra mediului care este complet disproporționată față de restul populației.

Urgența este schimbarea sistemului economic, abandonarea paradigmei complet fanatice a creșterii, repoziționarea activităților umane în cadrul limitelor planetare. Șase din nouă limite au fost deja depășite, începând cu schimbările climatice și erodarea biodiversității.

Trebuie să împărtășim efortul începând cu cei care au cea mai mare amprentă de carbon, adică cei mai bogați. În Franța, cei mai bogați 1%, datorită stilului lor de viață, au o amprentă de carbon de 13 ori mai mare decât cei mai săraci 50%."

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră