Conform Biroului Federal al Statisticii, unul din cinci locuitori ai Germaniei are rădăcini de origine străină. Frankfurt, Stuttgart şi Augsburg sunt deja cu un pas înainte, ele putând deveni primele oraşe din Germania în care emigranţii vor fi majoritari.
"Ţara se va schimba”, spune cercetătorul în probleme de migraţie Jens Schneider pentru publicaţia Augsburger Allgemeine Zeitung.
În principal în centrele aglomerate proporţia de străini urmează un curs ascendent. Mai mult de jumătate dintre ei ar avea paşaport german, dar integrarea rămâne cea mai mare provocare a următorilor ani.
La începutul lui 2015 în Augsburg, procentul persoanelor având la origini migraţia se cifra la 43%, cu tendinţă de urcare. Statisticienii i-au luat în calcul şi pe aceia care au migrat în Germania începând cu 1950, precum şi pe urmaşii acestora.
Conform publicaţiei, deja de pe acum există unele părţi ale oraşului universitar din sudul Bavariei, în care migranţii sunt majoritari. Totuşi nu există cartiere în care populaţia unei singure naţiuni să aibă autoritatea absolută.
Aşa cum a arătat şi expertul în integrare, generaţiile doi şi trei de migranţi ar urma să joace un rol important. Aceste generaţii sunt actuala legătură dintre treccut şi viitor. Potrivit lui Schneider, ”Aceşti tineri formează articulaţia dintre trecutul familiilor lor şi viitorul din Germania.”
Pe când unii s-ar fi integrat bine, alţii mai degrabă s-ar ridica împotriva valorilor germane.
Cel mai mare grup de migranţi este format în prezent de cei din fosta Uniune Sovietică din anii '80 şi '90. Spre deosebire de migranţii din ţările de cultură islamică, aceştia nu au nici un fel de probleme cu integrarea.