„Ucraina ar trebui să investigheze utilizarea aparentă a miilor de mine antipersonal lansate cu rachete în și în jurul lui Izium când forțele ruse au ocupat zona”, a scris HRW într-un raport publicat marți. Potrivit Human Rights Watch, există toate indiciile că forțele ucrainene au folosit mine antipersonal, rănind grav cel puțin 50 de civili ucraineni. Cu toate acestea, Kiev a ratificat tratatul de interzicere a acestor arme, scrie LeSoir
Organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch publică marți un raport dificil: indică faptul că forțele ucrainene au folosit mine antipersonal pe scară masivă în regiunea Izium, când această localitate era sub ocupație rusă. Și că aceste dispozitive au rănit grav cel puțin 50 de civili ucraineni.
Fred Abrahams, director adjunct de programe la HRW, responsabil cu Ucraina raspunde întrebarilor Le Soir.
- Acest raport este destul de paradoxal: se spune că soldații ruși au fost cei care au curățat străzile și grădinile private din Izium pline de mine aparent desfășurate de forțele ucrainene, că ei au fost cei care au tratat civilii ucraineni care au fost victime ale acestor mine, care uneori trebuiau amputați ... E greu să veniți cu un raport ca acesta?
Cu siguranță… Dar este esențial să luăm în considerare contextul: de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a fost responsabilă pentru o listă lungă de crime de război și atrocități îngrozitoare. Acest raport amintește că legile războiului sunt clare și se aplică tuturor beligeranților. Lista încălcărilor comise de Rusia nu exonerează, prin urmare, Ucraina de obligațiile sale. Ni s-a părut important să subliniem acest aspect. Iar acest raport nu scuză sau justifică în niciun caz comportamentul general al forțelor ruse pe care continuăm să le denunțăm. Sarcina noastră la HRW este să raportăm situații problematice pentru a proteja mai bine drepturile civililor, nu pentru a sprijini o țară sau alta. În acest caz, este vorba despre suferința adusă civililor ucraineni, inclusiv copiilor: acești oameni și-au pierdut un picior iar viața lor este uneori în pericol. Subliniem aceste fapte pentru a îndemna ucrainenii să se comporte mai bine.
- Ucraina pare să fi folosit mine specifice, cum ar fi munițiile cu dispersie...
Există într-adevăr diferite tipuri de mine antipersonal. Unele sunt așezate manual. În acest caz, acestea sunt mine PFM, numite și mine fluturi sau petale, care sunt trimise printr-o rachetă care conține o casetă. Când racheta explodează, caseta se deschide și împrăștie mine pe pământ. Izium a fost ocupată de forțele ruse în perioada aprilie-septembrie a anului trecut, iar armata ucraineană a vrut să îi disloce. În trei locuri, HRW a putut observa că modul în care rachetele care conțineau acest dispozitiv au fost blocate în pământ ceea ce a indicat în mod clar că provin din teritorii controlate de Ucraina. De asemenea, se aflau la maxim 35 km de aceste zone, care este raza de acțiune a acestor rachete. Problema majoră a minelor este că produc pagube nediscriminatorii: un soldat le poate declanșa călcând pe ele, dar poate fi și un școlar sau un tractor de fermier. Acesta este motivul pentru care sunt interzise printr-un tratat pe care Ucraina l-a semnat și ratificat, ca și alte 180 de țări. Iar la cea de-a 20-a reuniune a statelor părți la Tratatul de interzicere a minelor din 24 noiembrie, reprezentantul Ucrainei a reiterat „nu se ia niciodată în considerare” utilizarea acestor arme. Ucraina s-a angajat, de asemenea, să distrugă stocurile de mine aflate încă în posesia sa. Cu toate acestea, ea nu și-a onorat aceste angajamente. Așa că suntem aici să-i reamintim.
- Știți cine din partea ucraineană a decis să folosească aceste PFM-uri?
Nu. Am adresat întrebarea autorităților ucrainene fără a obține un răspuns. Dacă a fost o greșeală, e la latitudinea lor să investigheze și să afle ce s-a întâmplat pentru a preveni să se repete. Același lucru dacă comenzile au venit de la Kiev.
- Rusia a folosit și mine antipersonal în Ucraina?
Da, și într-o măsură extrem de extinsă. HRW a publicat deja trei rapoarte pe această temă. Forțele ruse au folosit diferite tipuri de mine într-o mare varietate de locații, inclusiv sisteme cu capcane în case și alte zone civile. Rusia încalcă astfel în mod flagrant legile războiului: chiar dacă nu a semnat tratatul de interzicere a minelor, nu are dreptul să le folosească deoarece efectele lor sunt nediscriminatorii. Folosind aceste arme, Rusia a provocat suferințe enorme populației civile, de la Butcha la Mariupol. Va trebui să raporteze la cel mai înalt nivel.
- În august anul trecut, Amnesty International a publicat un raport concentrat pe atacurile ucrainene asupra zonelor civile, care au înfuriat Kievul. Ți-e teamă de acest tip de reacție?
Ucraina are două opțiuni: poate să respingă ancheta noastră și să atace mesagerul sau, dimpotrivă, să conducă ancheta și să ia măsuri pentru ca aceasta să nu se repete. Suntem încrezători că autoritățile ucrainene ne vor răspunde serios pentru că este în interesul poporului lor. De aceea, le-am transmis întrebările noastre cu mult înainte de publicarea raportului pentru a le putea discuta cu ei și a îmbunătăți situația civililor. Ei au răspuns până acum într-un mod foarte general, fără elemente specifice, dar afirmând că Ucraina este un membru responsabil al comunității internaționale. Cred deci că Ucraina va avea grijă să nu reacționeze ca Rusia, care respinge sistematic orice critică, preferând să denunțe propaganda occidentală în timp ce denaturează faptele.
În spatele ușilor închise la ședințele personalului, occidentalii avertizează forțele ucrainene împotriva exceselor care le-ar păta reputația. „Ar fi risc de imagine", a explicat un soldat francez, care urmărește războiul din Ucraina unui general care l-a interogat cu privire la consecințele abuzurilor făcute publice. Orice ar putea păta imaginea taberei ucrainene amenință să slăbească sprijinul public. Rețelele sociale sunt pline de zvonuri și „știri false”. Uneori apar zone gri. Un raport al Amnesty International publicat în această vară a servit astfel propagandei rusești: acuza Ucraina că a folosit școli sau spitale ca baze militare, dând impresia că pune invadatorul și apărătorul pe picior de egalitate. Marți aceasta, noul raport Human Rights Watch (HRW) privind utilizarea minelor antipersonal în conflictul ucrainean va fi, așadar, citit cu atenție și prudență, scrie Le Figaro
Dacă armata rusă s-a făcut deja vinovată de numeroase crime de război Ucraina nu este imună să treacă ea însăși anumite linii roșii. „Ucraina ar trebui să investigheze utilizarea aparentă a miilor de mine antipersonal lansate cu rachete în Iziumet, în jurul orașului, când forțele ruse au ocupat zona”, a scris HRW într-un raport publicat marți dimineață.
Orașul a fost ocupat din aprilie până în septembrie 2022 de trupele ruse. ONG-ul a investigat acolo în septembrie și octombrie.