Poliţia franceză a arestat zece români acuzaţi de furt din buzunare la Paris. Potrivit jurnaliştilor francezi, românii acţionau în zona Turnului Eiffel şi a Palatului de la Versailles. Asupra lor au fost găsite haine şi accesorii de lux, 3.000 de euro, precum şi chitanţe care atestă plata a 130.000 de euro pentru închirierea unor camere de hotel într-o suburbie a Parisului.
Ancheta a stabilit că românii obțineau zilnic până la 5.000 de euro din furturi din buzunare. O parte din aceşti bani ajungea în România unde era investită în achiziţii imobiliare.
Ei se dădeau drept turiști, se îmbrânceau la cozile de la intrare, apoi în sălile vizitate, sau pur și simplu le propuneau vizitatorilor autentici niște selfie-uri, timp în care le goleau gențile și buzunarele, relatează francesoir.fr.
Arestările vin după ce săptămâna trecută, exasperați, angajați ai Turnului Eiffel au decis închiderea turnului vinerea trecută, refuzând să muncească din cauza unei recrudescențe a activității hoților de buzunare și amenințărilor acestora.
Majoritatea salariaților și-au manifestat dreptul de a nu-și începe activitatea din cauza unei ”recrudescențe a acțiunilor hoților de buzunare pe Turnul Eiffel și în urma mai multor agresiuni și amenințări ale acestora”, se arată într-un comunicat.
Turnul Eiffel "nu a putut să-și deschidă porțile pentru public” la orele 09.30 a confirmat Societatea de exploatare a Turnului Eiffel (SETE), care administrează monumentul. Circa 40 de salariați, aproape întreg efectivul destinat primirii turiștilor vineri dimineața, au decis să-și exercite dreptul de a nu-și începe activitatea.
Hoții de buzunare urcă în grupuri de câte 4-5 persoane. Uneori pot fi chiar 30 de indivizi urcați pe monument iar de multe ori ajung să se bată între ei, a povestit un salariat.
Un altul a declarat că a fost amenințat de un astfel de individ căruia i-a cerut să lase turiștii în pace și să coboare din turn. ”Dacă nu ne lași să ne facem treaba, vei avea probleme”, l-ar fi amenințat individul.