Hillary Clinton și Donald Trump lansează vineri ultimul weekend de mobilizare în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, organizate pe 8 noiembrie, transmițându-le simpatizanților lor un sentiment de urgență în fața 'cacofoniei' sondajelor de opinie, comentează vineri France Presse,scrie agerpres.ro.
Candidata democrată, în vârstă de 69 de ani, nu încetează să repete că aceste alegeri 'sunt cele mai importante' din viața americanilor. Susținută de un Barack Obama în mare formă, Clinton, care ar putea deveni prima femeie devenită președinte ale SUA, reamintește cu fiecare ocazie de afirmațiile misogine făcute de Donald Trump, cerându-le alegătorilor să-și imagineze o Americă ce l-ar avea drept model pe candidatul republican.
''Cea mai bună modalitate de a respinge intoleranța, hărțuirea, discursul bazat pe ură și discriminarea este de a bate recordul de participare din istoria Statelor Unite'', a spus ea joi seară la Raleigh, statul Carolina de Nord.
Președintele în exercițiu a adoptat același mesaj apocaliptic, afirmând că alegerile ar putea schimba 'cursul istoriei'. ''Toate progresele pe care le-am făcut ar putea fi aruncate pe fereastră dacă nu câștigăm aceste alegeri. (Donald Trump) este o persoană care ar aduce pagube democrației noastre'', a subliniat Barack Obama, într-un discurs rostit la Jacksonville, statul Florida.
În ceea ce îl privește, miliardarul populist de 70 de ani avertizează de câteva zile că 8 noiembrie va fi ultima șansă de a întoarce pagina unui sistem cangrenat de grupurile de interese și complicitatea elitelor politico-economice.
Trump evocă scandalul e-mailurilor trimise de Hillary Clinton când aceasta era secretar de stat, caz redeschis recent de FBI, pentru a denunța presupusa corupție și ceea ce el consideră a fi incapacitatea candidatei democrate de a deveni președinte.
La mijloc se află o mână de americani indeciși, care oscilează între cele două opțiuni care nu îi conving în mod decisiv, în pofida unei campanii frenetice care monopolizează atenția media de un an și jumătate.
Cheia, pentru Hillary Clinton, constă în maximizarea participării alegătorilor care au format 'coaliția Obama': afro-americanii, hispanicii și tinerii. Or, rata de participare a afro-americanilor va fi mai mică decât în 2012, potrivit cifrelor privind participarea la votul anticipat în Carolina de Nord și Florida.
Pentru a debloca acest rezervor de voturi, Clinton va merge vineri în trei 'bastioane' democrate: Pittsburgh (statul Pennsylvania), Detroit (statul Michigan) și, în fine, Cleveland (statul Ohio), pentru un concert gratuit cu rapperul Jay Z.
Pentru a ajunge la potențialii alegători, Hillary Clinton face apel la celebrități, precum Jennifer Lopez, sâmbăta trecută, și Pharrell Williams, joi. În ajunul scrutinului, luni seară, Hillary și Bill Clinton vor participa alături de cuplul Obama la un mare miting la Philadelphia.
La rândul său, Donald Trump încearcă să răstoarne pronosticurile prin stimularea entuziasmului în rândul electoratului său cheie, format din bărbați albi și fără studii.
El va avea vineri apariții publice în trei state: New Hampshire, Ohio și Pennsylvania.
La nivel național, Hillary Clinton nu dispune, în medie, decât de un avans de două puncte procentuale în fața lui Trump.
Dar suspansul se referă doar la 12 state cheie, unde cele două tabere își concentrează vizitele. Candidata democrată domină în majoritatea sondajelor de opinie recente, dar rezultate contradictorii îi lasă pe comentatori perplecși și dau fiori democraților.
Astfel, în statul Carolina de Nord, un institut de sondare a opiniei publice dă un avans de trei puncte procentuale lui Hillary Clinton... iar un altul de șapte puncte procentuale lui Donald Trump.
''Politicos și calm, nu-i așa? Rămâi concentrat, Donald'', s-a încurajat miercuri Donald Trump în cursul unui miting electoral, fiind convins că marțea viitoare le va face o surpriză Americii și lumii.