Hezbollah anunță „o zi de furie fără precedent” împotriva Israelului

18 Oct 2023
Hezbollah anunță „o zi de furie fără precedent” împotriva Israelului

Hezbollah-ul libanez a cerut ca miercuri, 18 octombrie, să fie celebrată o „zi a furiei” pentru a condamna o împușcătură mortală împotriva unui spital din Fâșia Gaza, „masacrul” de care acuză Israelul. „Fie mâine, miercuri, să fie o zi de furie împotriva inamicului”, a spus Hezbollah, aliat al Hamasului palestinian, într-o declarație, denunțând o „crimă brutala", scrie TF1

Protestatarii s-au adunat deja marți seara în fața ambasadei Franței din Tunis. Aceste demonstrații vor avea loc în ziua programată a sosirii lui Joe Biden în Israel și a doua zi după o grevă asupra unui spital din Gaza, scrie Le Figaro

Alertă maximă miercuri, ziua așteptată a sosirii lui Joe Biden în Israel. Hezbollah-ul libanez a convocat marți seara pentru o „zi a furiei”, iar fostul lider al Hamas Khaled Meshaal a cerut demonstrații în fața ambasadelor israeliene din întreaga lume, într-un comunicat de presă al organizației islamiste.

Această „zi a furiei” este de fapt a doua: fostul lider al Hamas a cerut deja o astfel de zi vinerea trecută. A dus la proteste la scară largă în Orientul Mijlociu, în special în Irak, unde au fost arse steaguri americane și israeliene... și la un atac terorist în Franța.

Explozie într-un spital

Apelul a venit la doar câteva ore după ce un atac aerian violent a lovit un spital din orașul Gaza. Potrivit Hamas, care acuză Israelul de abuz, au fost cel puțin 200 de morți. Fie ca mâine, miercuri, să fie o zi de furie împotriva inamicului”, a spus Hezbollah denunțând un „masacrul” și o „crimă brutală”.

La rândul său, IDF suspectează Jihadul Islamic Palestinian. Conform informațiilor pe care le-am obținut de la serviciile de informații, bazate pe mai multe surse, Jihadul Islamic este responsabil pentru atacul eșuat cu rachetă care a lovit spitalul”, a spus armata israeliană într-un comunicat. La momentul exploziei, „un baraj de rachete a fost tras de teroriști în Gaza, trecând foarte aproape de spitalul al-Ahli din Gaza”, potrivit armatei, sugerând că una dintre ele a căzut asupra spitalului. „Să știe întreaga lume: teroriștii barbari din Gaza sunt cei care au atacat spitalul din Gaza și nu armata israeliană ”, a răspuns premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat de presă de la biroul său. Cei care ne-au ucis cu brutalitate copiii își ucid propriii copii.”

În ciuda acestor declarații, regiunea a condamnat rapid Israelul. Iordania a atribuit astfel „responsabilitatea pentru acest eveniment grav” „forței de ocupație”. Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a acuzat Israelul pentru atentatul cu bombă, descriindu-l drept o „încălcare clară a dreptului internațional”. Qatar a denunțat un „masacrul”. Fără a arăta cu degetul spre Israel, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că un „atac asupra infrastructurii civile” nu este în conformitate cu „dreptul internațional”, iar Franța a condamnat ferm lovitura.

Primele demonstrații marți seara

Ca pentru a pregăti terenul pentru această „zi a furiei”, primele demonstrații au avut loc marți seara. Zeci de protestatari au încercat în special să intre în ambasada Israelului din Amman, Iordania. Manifestanții au ocolit bariera forțelor de securitate și au înaintat spre complexul ambasadei. Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Mult mai spre vest, în Tunisia, sute de demonstranți s-au adunat și în fața ambasadei Franței din Tunis pentru a protesta împotriva exploziei mortale din spital. Ei au cerut astfel demiterea ambasadorilor francez și american. Francezii și americanii sunt aliații sioniștilor ”, au scandat demonstranții furioși în fața sediului Ambasadei Franței din centrul Tunisului. Demiterea ambasadorului este o datorie”, „nicio ambasadă americană pe teritoriul tunisian”, au strigat ei, înconjurați de o forță de poliție. Manifestanții, inclusiv figuri din opoziție și reprezentanți ai societății civile, precum și avocați, au scandat și lozinci ostile președintelui francez Emmanuel Macron.

Potrivit Reuters, gaze lacrimogene au fost lansate și în apropierea ambasadei SUA din Liban, la Beirut, pentru a dispersa o mulțime de indivizi furioși.

În Cisiordania ocupată, situația este mai tulbure. Protestatarii s-au revărsat pe străzile din Ramallah, cerând „căderea președintelui” Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas . În Nablus, mai la nord, palestinienii au demonstrat fluturând steaguri Hamas, a remarcat un jurnalist AFP. Președintele Abbas a declarat duminică, potrivit unui raport al agenției oficiale de presă Wafa, că „politicile și acțiunile Hamas nu reprezintă poporul palestinian”, cu privire la atacul sângeros efectuat de comandourile mișcării islamiste pe teritoriul israelian în 7 octombrie. Această propoziție a fost apoi ștearsă într-o nouă versiune publicată de agenție. Marți seară, președintele Abbas a condamnat „masacrul” și a declarat trei zile de doliu în Teritoriile Palestiniene după explozia spitalului.

În ciuda tensiunilor continue, Joe Biden a plecat marți pentru a pleca în Israel, unde este așteptat cu nerăbdare miercuri. Iordania a anulat deja un summit tripartit cu președintele SUA.

Declaratia Hezbollahului:

"În numele lui Dumnezeu, omenirea deplânge crima oribilă și brutală comisă de asasinatele sioniste și bandele criminale de la Spitalul Baptist din Gaza, care au luat viețile a sute de martiri nevinovați. Acest masacru este o continuare a masacrelor anterioare de la crearea acestei entități criminale și uzurpatoare în Deir Yassin, Houla, Sabra și Chatila. Până la masacrele de la Cana și altele din anii de ocupație odioasă, care dezvăluie adevărata față criminală a acestei entități și sponsorul ei, Satana, și cel mai mare criminal, Statele Unite ale Americii care poartă responsabilitatea directă și deplină pentru acest masacru și pentru toate crimele comise de inamicul sionist

Toate declarațiile de condamnare și denunțare nu mai sunt suficiente și facem apel la poporul națiunii noastre arabe și islamice să acționeze imediat în stradă și în pătrate pentru a exprima furia intensă și a exercita presiuni asupra guvernelor și statelor oriunde s-ar afla... Organizațiile internaționale și regionale trebuie să ia măsuri imediate împotriva masacrelor și genocidului poporului palestinian asuprit și împotriva implementării deplasărilor forțate sub greutatea masacrelor, terorismului și crimelor.

Fie ca mâine, miercuri, să fie o zi de furie fără precedent împotriva inamicului și a crimelor sale și împotriva vizitei lui Biden la entitatea sionistă pentru a acoperi și proteja această entitate criminală. Mesajul să fie clar: este o zi care vine după el pe calea rezistenței, a victoriei și a răzbunării celor asupriți împotriva asupritorului. Și Dumnezeu le va fi ajutorul." spune declaratia Hezbollah

Alte stiri din Externe

Ultima oră