Israelul spune că gruparea Jihadul Islamic este responsabilă pentru explozia la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza

18 Oct 2023
Israelul spune că gruparea Jihadul Islamic este responsabilă pentru explozia la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza

Președintele israelian Isaac Herzog a condamnat explozia mortală din Spitalul Baptist Al-Ahli din orașul Gaza, despre care a spus că a fost cauzată de o rachetă a Jihadului Islamic și a criticat raportarea presei despre tragedie, scrie CNN

„O rachetă Jihad Islamic a ucis mulți palestinieni într-un spital din Gaza, un loc în care ar trebui salvate vieți”, a spus Herzog pe rețelele de socializare.  

Explozia a fost cauzată de o „lansare eșuată a rachetei” din partea grupării Jihad Islamic Palestinian, potrivit Forțelor de Apărare Israelului (IDF).

Herzog a negat acuzațiile oficialilor din Gaza care au dat vina pe IDF pentru explozia, care probabil a ucis sute.

„Să fie rușine mass-media care înghită minciunile Hamas și Jihad-ul Islamic, difuzând o calomnie de sânge din secolul 21 pe tot globul”, a spus Herzog. „Să fie rușine teroriștilor ticăloși din Gaza care vărsă intenționat sângele celor nevinovați”.

„Niciodată până acum alegerea nu a fost mai clară. Israelul stă împotriva unui dușman format din răul pur. Dacă susțineți omenirea – pentru valoarea întregii vieți umane – sunteți alături de Israel”, a spus Herzog. 

Armata israeliană susține că gruparea Jihad Islamic Palestinian se află în spatele „lansării eșuate de rachetă” care a lovit spitalul din Gaza

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene IDF a negat „categoric” că Israelul a fost implicat în bombardarea spitalului, spunând în schimb că informațiile sugerează că „a fost o lansare eșuată de rachetă de către Jihadul Islamic”.

IDF a postat, de asemenea, pe contul său Telegram că „analiza sistemelor operaționale IDF indică faptul că un baraj de rachete a fost lansat de teroriști în Gaza, trecând în imediata apropiere a spitalului Al Ahli din Gaza în momentul în care acesta a fost lovit”.

„Informațiile din mai multe surse pe care le avem în mâinile noastre indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea eșuată a rachetei care a lovit spitalul din Gaza”, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al IDF a negat „categoric” că Israelul a fost implicat în bombardarea spitalului.

„Pot spune acum, pentru prima dată la CNN, că nu am lovit spitalul și că informațiile pe care le avem sugerează că a fost o lansare eșuată de rachetă de către Jihadul Islamic și vreau să adaug categoric că nu lovim în mod intenționat orice facilități sensibile și cu siguranță nu spitale", a spus Lt. Col. Jonathan Conricus.
„Suntem foarte conștienți de prezența civililor și suntem prea conștienți de manipularea cinică pe care Hamas încearcă să o facă prin folosind civili exact în aceste scopuri și am văzut că de-a lungul anilor de conflict pe care i-am avut cu Hamas și mai mult în timpul acestui război, ei nu au granițe”, a adăugat el. 

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe (MFA) al Israelului a declarat într-o declarație că IDF „nu a efectuat nicio operațiune” în zona Spitalului Baptist Al-Ahli în momentul în care a fost bombardat.

Oficialii palestinieni au spus că spitalul a fost lovit de un atac israelian, adăugând că între 200 și 300 de persoane au fost ucise, citând estimări preliminare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră