Hackerul român Guccifer 2.0, suspectat că ar fi spion rus

23 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Hackerul român Guccifer 2.0, suspectat că ar fi spion rus

Guccifer 2.0, presupusul hacker român care și-a asumat răspunderea pentru mai multe atacuri cibernetice, s-ar fi dat de gol ca lucrează la Moscova pentru GRU, agenția de informații militare străine.

O investigație realizată de The Daily Beast arată că Guccifer 2.0, care a susţinut întotdeauna că este un hacker singuratic din România, în ciuda scepticismului jurnaliștilor care au avut discuții online cu el, a făcut o greşeală elementară prin care s-a deconspirat.

Ancheta jurnalistică susține că hackerul a neglijat să-și activeze reţeaua digitală privată înainte de a se conecta și, ca rezultat, "a lăsat o adresă reală, de Internet Protocol, originară din Moscova, în jurnalul de server al unei companii americane de social media, potrivit unei surse familiare anchetei guvernamentale în cazul Guccifer".

Această adresă IP a fost apoi utilizată de anchetatorii americani pentru a-l lega pe Guccifer 2.0 de agenția de informații externe rusești, cunoscută sub numele de GRU.

Cu toate acestea, sursele The Daily Best nu au putut identifica exact cine era ofițerul de legătură. În plus, în timp ce guvernul american nu a confirmat încă aceste susţineri, anul trecut ofițerii de informații americani l-au legat pe Guccifer 2.0 de o agenție de "mare încredere".

Kyle Ehmke, cercetător de informații la compania de securitate cibernetică ThreatConnect, a fost însărcinat să conducă o anchetă asupra identității lui Guccifer 2.0. El a declarat pentru The Beast Daily că echipa sa a încercat să urmărească hackerul prin metadatele de e-mail, ceea ce i-a condus la un centru de date francez.

Ehmke a descoperit că Guccifer 2.0  se conectase printr-un serviciu anonim, denumit Elite VPN, care avea un punct de ieșire în Franța, dar cu sediul în Rusia. ThreatConnect a legat apoi adresa IP, pe care a lăsat-o în mod accidental în jurnalele de social media, de sediul agenției GRU din Moscova.

Constatarea oferă dovezi suplimentare că Rusia a încercat să intervină în alegerile din SUA și, eventual, ridică întrebări legate de conexiunile președintelui Trump cu Rusia.

Guccifer 2.0 nu este acelaşi cu Marcel Lazăr Lehel, cunoscut tot sub numele de Guccifer, responsabil pentru o serie de încălcări ale securității informatice la nivel înalt din S.U.A. și România. Lehel a vizat celebrități, oficialități guvernamentale din România și SUA și alte persoane importante.

"Guccifer 2.0" este o persoană care pretinde a fi hackerul care a spart şi a intrat în rețeaua de calculatoare a Comitetului Național Democrat (DNC) și a dat documentele în presă, site-ului WikiLeaks şi la o conferință. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră