Guvernul polonez este dispus să discute cu Ucraina dacă cerealele ucrainene nu intră în Polonia

22 Sep 2023
Guvernul polonez este dispus să discute cu Ucraina dacă cerealele ucrainene nu intră în Polonia

Ministrul polonez al Agriculturii a spus că este dispus să discute despre transporturile de cereale cu Ucraina, atâta timp cât „interesele fermierului polonez sunt asigurate și cerealele ucrainene nu intră în Polonia”, scrie CNN

„Mă bucur că Ucraina a început să vorbească cu noi, și nu peste capul nostru cu Uniunea Europeană sau individual cu diverse țări din afara noastră, pentru că a fost un lucru ridicol”, a declarat vineri ministrul polonez Robert Telus jurnaliştilor, potrivit TVN24. 

Joi, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că este dispus să discute cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky ca „prieteni” pentru a rezolva „situațiile dificile” dintre țările lor, după ce Varșovia a semnalat că va înceta trimiterea de arme la Kiev pe fondul unei dispute privind importurile de cereale .

Presiunile au crescut asupra interzicerii cerealelor ucrainene, masură introdusă inițial la începutul acestui an de mai multe țări din Uniunea Europeană pentru a proteja mijloacele de trai ale fermierilor locali îngrijorați că vor fi subcotați de prețurile scăzute din Ucraina.

Săptămâna trecută, UE a anunțat intenția de a suspenda regula. Dar trei națiuni – Polonia, Ungaria și Slovacia – au spus că intenționează să sfideze schimbarea și să mențină restricțiile în vigoare.

„Această chestiune trebuie rezolvată, este o dispută care este de fapt o dispută legală”, a declarat Duda joi pentru TVN24. „Înțeleg că [Ucraina] caută ajutor în situația lor cu orice preț și, prin urmare, nu le pasă unde își vând cerealele, dar nu ne este indiferent și vrem să-i ajutăm și chiar îi ajutăm”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră