Guvernul condus de Pavel Filip a decis transferarea ambasadei R.Moldova din Tel Aviv la Ierusalim

11 Iun 2019 | scris de M.C.
Guvernul condus de Pavel Filip a decis transferarea ambasadei R.Moldova din Tel Aviv la Ierusalim

Republica Moldova își mută ambasada la Israel din orașul Tel Aviv la Ierusalim. Decizia a fost anunțată cu puțin timp în urmă de Pavel Filip, relatează deschide.md.

Un proiect asupra căruia s-a lucrat de mai mult timp este despre transferarea Ambasadei Republicii Moldova din Tel Aviv la Ierusalim”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit lui Filip, aprobarea de urgență a acestui proiect, ca și cel de oferire a terenului de pe strada București din capitală (fostul Stadion Republican) pentru Ambasada SUA, au avut loc din cauza instabilității și incertitudinii politice din țară, dar și ultimelor „evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste 2 proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea”.

Sunt două angajamente pe care le-am făcut anterior și vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate”, a precizat Filip.

UPDATE

Şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), premier al majorităţii parlamentare 'ACUM'-Partidul Socialiştilor (PSRM), Maia Sandu, consideră că decizia guvernului condus de Pavel Filip de a muta Ambasada Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim constituie o "ofensă la adresa SUA', informează Ziarul Naţional.

"Această decizie denotă disperare, este o ofensă la adresa SUA. Atunci când un guvern expirat care nu mai are putere legitimă, se apucă să ia asemenea decizii... Sunt sigură că SUA n-o să aprecieze această atitudine şi această acţiune. O bătaie de joc din partea lui Filip şi a coechipierilor săi', a declarat marţi seara Maia Sandu.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe israelian nu este sigur dacă decizia de mutare a sediului Ambasadei Republicii Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim este în vigoare, pe fondul actualei crize constituţionale de la Chişinău, relatează miercuri dpa, preluată de AGERPRES.

Un purtător de cuvânt al MAE israelian a refuzat să comenteze pe acest subiect, limitându-se doar la a lua notă că este neclar dacă guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia în lumina viitoarelor alegeri anticipate.

În luna mai, SUA şi-au mutat ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, provocând iritarea liderilor palestinieni şi musulmani. Guatemala şi Paraguay au urmat exemplul SUA, dar ulterior Paraguay şi-a anulat decizia. Nicio ţară europeană nu şi-a mutat ambasada în Israel la Ierusalim, deşi câteva state au discutat despre această idee, adaugă agenţia de presă germană.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră