Doar două dintre primele 15 poziții ale parlamentului au revenit partidelor de dreapta, în ciuda faptului că conservatorii naționalisti dețin un sfert din locurile de la Bruxelles, scrie European Conservative
Prima sesiune plenară a noului Parlament European (PE) a avut loc la Strasbourg marți, 16 iulie, în cadrul căreia și-a ales președintele și 14 vicepreședinți, denumiti în mod colectiv „Biroul”. În mod normal, regulamentul intern ar aloca cel puțin o vicepreședinție fiecărui grup parlamentar. De data aceasta, însă, celui de-al treilea bloc ca mărime al PE, Patrioții pentru Europa (PfE), i s-a refuzat un loc în Birou, alături de grupul Europa Națiunilor Suverane (ESN).
Ne surprind pe nimeni, Roberta Metsola din Partidul Popular European (PPE) de centru a fost realeasă cu o marjă largă în funcția de președinte al Parlamentului European. Europarlamentarul maltez a primit 562 de voturi în camera cu 720 de locuri. Irene Montero, singura candidată „semnificativă” a opoziției, venită din extrema stângă, a primit 61 de voturi, mai puțin decât numărul de buletine de vot albe sau invalide (76) pe care europarlamentarii le-au exprimat – cel mai probabil în semn de protest față de faptul că au doar aceste două opțiuni.
Adevărata întrebare, desigur, era despre repartizarea vicepreședințiilor. Componența Biroului este importantă, deoarece organismul este responsabil pentru toate problemele legate de buget, administrare și organizare a Parlamentului și a personalului acestuia. Ca atare, are puterea de a amplifica sau de a reduce influența politică a grupurilor sau partidelor, dacă dorește.
Prin două tururi de vot, majoritatea a acordat trei vicepreședinții pentru PPE; cinci către social-democratul S&D pentru a contrabalansa scaunul Metsola; doi pentru liberalii Renew, precum și conservatorii și reformiștii europeni (ECR) a lui Giorgia Meloni; și câte unul pentru grupurile Verzilor și celei de extremă stângă. Candidații celor două grupuri de dreapta rămase, PfE al lui Viktor Orbán și ESN condus de AfD, au fost votați contra.
Aceasta înseamnă că din cei 15 membri cu putere de decizie ai Biroului PE, doar doi aparțin partidelor de centru-dreapta, în ciuda acestor partide reprezentând peste un sfert din alegătorii europeni, în timp ce nouă locuri sunt deținute de stânga. Există, de asemenea, cinci chestori care supraveghează chestiunile financiare și fac parte din Birou doar cu titlu consultativ, iar distribuția lor urmează același model. Doi au fost dela PPE și câte unul pentru S&D, Renew și ECR.
„Rușine acestui Parlament European, în special grupului PPE, care a ignorat încă o dată voința a milioane de alegători europeni, care au votat pentru schimbare”, a scris primul vicepreședinte al Patrioților, europarlamentarul Kinga Gál (Fidesz), pe X, la scurt timp după votează, considerând alegerea „comunistului” Younous Omarjee – din partidul de extremă stânga France Insoumise (LFI) în loc de candidatul PfE – ca fiind profund nedemocratică.
Deși rezultatul este într-adevăr împotriva principiilor democratice, este, de asemenea, legal în sistemul actual. Normele interne ale Parlamentului nu acordă în mod automat un loc în Birou fiecărui grup, ci doar sugerează ca deputații europeni să ia în considerare „necesitatea de a asigura o reprezentare echitabilă generală a opiniilor politice” și că rezultatul „reflectă în linii mari dimensiunea grupurilor”
Această formulare este vagă dintr-un motiv, permițând majorității să împiedice "extremiștii" să ocupe poziții de putere dacă pot vota. Această practică este cunoscută sub numele de „cordon sanitaire”.
În timp ce principiul este discutabil în proprii săi termeni, principala sa problemă este că Bruxelles-ul aplică cordonul sanitar într-o manieră constantă partizană: numai împotriva dreptei, niciodată împotriva stângii. Dacă ESN urmează să fie exclus din Birou (precum și din președinția comisiilor parlamentare), la fel ar trebui și Stânga. Și chiar și atunci, nu există nicio scuză pentru a-i exclude pe Patrioți, având în vedere că aceștia au un mandat democratic mai puternic decât orice alt grup, cu excepția PPE și S&D.
Cu toate acestea, exact asta se întâmplă. Nesocotind complet rezultatul democratic al alegerilor, grupurile de stânga – în special Verzii și Socialiștii – au cerut un cordon sanitar dur împotriva Patrioților încă de la înființarea grupului. „Fracțiunea Orbán trebuie să fie izolată în Parlamentul European”, a declarat recent europarlamentarul Katarina Barley, lider al delegației PE a socialiștilor germani.
Ca răspuns, Tom Vandendriessche de la Vlaams Belang flamand a avertizat că o asemenea ipocrizie flagrantă nu va servi decât la „delegitimizarea” întregii instituții. „Parlamentul aparține poporului care și-a ales reprezentanții, nu aparține majorității”, a spus europarlamentarul. El a adăugat că excluderea celui de-al treilea grup ca mărime ar face ca Parlamentul „să-și piardă orice simț al credibilității atunci când vor da altora prelegeri despre valorile europene și despre respectul pentru democrație și statul de drept”.
Cu toate acestea, acest cordon sanitar va rămâne probabil în vigoare în următorii cinci ani, afectând fiecare inițiativă politică venită din dreapta. Ca prim exemplu notabil miercuri, majoritatea a respins o propunere a PfE de a organiza o dezbatere politică despre tentativa de asasinat asupra președintelui Trump, precum și de a emite o rezoluție pentru a condamna violența politică. Toate grupurile, cu excepția conservatorilor naționali, au votat împotriva ambelor propuneri.
❗️Shame on this @Europarl_EN , especially the @EPPGroup, who once again ignored the will of millions of European voters, who voted for change. Instead of respecting democracy and parliamentary customs by electing a VP the #PatriotsforEurope group nominated, they enabled a…
— Kinga Gál (@kingagalMEP) July 16, 2024