Cu această nouă lege Germania calcă pe urmele Maltei și Luxemburgului care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023. Deținerea și consumul acestui drog vor rămâne, totuși, interzise în mod oficial tinerilor sub 18 ani, scrie Le Monde.
Cumpărarea canabisului sau cultivarea lui acasă pentru plăcerea ta va fi posibilă de la 1 aprilie în Germania: Parlamentul a votat definitiv vineri, 23 februarie, după dezbateri intense, una dintre cele mai liberale legi din Europa. Această lege emblematică pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz (Partidul Social Democrat, SPD) a fost adoptată – 407 voturi pentru, 226 voturi împotrivă – după ce a făcut obiectul a numeroase critici și a unei dezbateri aprinse în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului.
Reglementările prevăd autorizarea achiziției de canabis, în cantități limitate de maximum 25 de grame pe zi, prin intermediul asociațiilor non-profit. De asemenea, va fi posibil să crești până la trei plante pentru uzul tău. Cu toate acestea, deținerea și consumul acestui drog vor rămâne strict interzise tinerilor sub 18 ani.
Prin această nouă lege, Germania calcă pe urmele Maltei și Luxemburgului, care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023. „Situația în care ne aflăm în prezent nu este deloc acceptabilă ”, a declarat – înainte de vot – ministrul Sănătății și doctorul Karl Lauterbach (SPD), referindu-se la o „piață neagră criminală îngrijorătoare”. El și-a apărat textul în fața atacurilor din partea Uniunii Creștin Democrate (CDU, conservatoare) și Alternative für Deutschland (AfD, extrema dreaptă). Pentru deputatul Simone Borchardt (CDU), această lege este „mâna întinsa fiecarui dealer” .
„Legalizați cânepa!”
Verzii, la rândul lor, au cerut „legalizarea cânepei” , o cerere de lungă durată a anumitor facțiuni ale partidului care a apărut chiar într-o melodie germană cu același nume, populară în anii 2000, care amesteca ritmuri reggae cu vocea unui figura din Partidul Verzilor, Hans-Christian Ströbele.
Acest text a făcut obiectul unor disensiuni în cadrul guvernului tripartit: rezistența a apărut în rândul social-democraților, în timp ce Verzii și liberalii FDP, partenerii lor în cadrul guvernului, au fost mai degrabă favorabili. Această reformă a dat naștere, de asemenea, la numeroase critici, în special din partea asociațiilor medicale și a justiției. Actuala lege prevedea amendă și, în cazurile cele mai grave, până la pedepse cu închisoarea, pentru deținerea de canabis.
„Cluburi de canabis” și campanie de conștientizare
Germanii par mai degrabă dezbinați : potrivit unui sondaj YouGov publicat vineri, 47% dintre cei chestionați sunt în favoarea legalizării și 42% sunt împotriva. Reforma ar trebui, potrivit guvernului, să permită lupta mai eficientă împotriva pieței negre, punct contestat de opoziția conservatoare, sindicatele poliției și anumiți deputați ai SPD.
Consumul rămâne interzis în apropierea minorilor, școlilor, creșelor și unităților sportive. Cultivarea și distribuirea canabisului vor fi posibile doar de la 1 iulie prin intermediul asociațiilor numite „cluburi de canabis” . Aceste cluburi vor putea vinde membrilor lor maximum 25 de grame pe zi și nu mai mult de 50 de grame pe lună, la cel mult 500 de persoane. Doar adulții pot deveni membri. Între 18 și 21 de ani, aceștia vor putea obține doar 30 de grame pe lună de canabis cu un nivel de ingredient activ THC limitat la 10%.
Aceste cluburi vor fi, de asemenea, responsabile pentru distribuirea de semințe și butași de canabis membrilor lor pentru cultivarea acasă, până la maximum șapte semințe sau cinci butași. Recunoscând că supraconsumul de canabis ar putea fi „periculos” pentru tineri, al căror creier se dezvoltă până la vârsta de 25 de ani, ministrul Sănătății a anunțat că va fi pusă în aplicare o campanie de conștientizare.
În al doilea rând, vânzarea ar trebui legalizată în magazinele specializate printr-o nouă lege care va face posibilă testarea mai întâi a acestui proces în anumite regiuni, încă nedesemnate, timp de cinci ani.