Funcțiile de vârf din UE sunt pe cale de a fi ocupate

12 Iun 2024
Funcțiile de vârf din UE sunt pe cale de a fi ocupate

Un consens ciudat de rapid apare în jurul Top 4 al UE: Von der Leyen, Costa, Metsola și Kallas, scrie Politico

 Dacă te așteptai la luni de dueluri, acțiuni politice palpitante și agenții de la Bruxelles care scot cuțite ascuțite pentru a-și asigura cele mai importante functii din UE după alegerile europene, s-ar putea să fii dezamăgit. 

Un consens neobișnuit de timpuriu pare să apară în jurul numelor preferate pentru a sta la prima masă a UE: din Germania Ursula von der Leyen pentru al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, portughezul António Costa ca președinte al Consiliului European, din Malta Roberta Metsola ca șef al Parlamentului European și Estonia Kaja Kallas în calitate de șef al politicii externe. 

Deși nimic nu este stabilit, schița unui acord este așteptată de cina informală organizată pentru liderii blocului pe 17 iunie, au declarat opt ​​oficiali și diplomați europeni pentru POLITICO.

„Bateți în lemn, dar de data aceasta lucrurile ar putea decurge relativ repede”, a spus un oficial al UE, deși a avertizat că un acord oficial nu va fi probabil până când liderii se vor întâlni din nou în perioada 27-28 iunie.

O parte din motivul optimismului cu privire la intervalul de timp este că președintele francez Emmanuel Macron va avea o putere mai mică pentru trucurile sale obișnuite ca mare perturbator.

În zilele de când liberalii francezi și Macron, unul dintre principalii brokeri din discuția de top privind locurile de muncă, au întâmpinat o înfrângere zdrobitoare în mâinile extremei drepte la alegerile UE, puterea sa de negociere la Bruxelles a fost slăbită. Atenția lui se concentrează acum asupra alegerilor anticipate pe care le-a convocat în Franța, mai degrabă decât asupra locurilor de muncă de la Bruxelles.

Împreună cu războiul Rusiei în Ucraina și cu potențiala întoarcere a fostului președinte american Donald Trump la Casa Albă după SUA din noiembrie, Europa nu își poate permite tocmeală internă pentru a sacrifica stabilitatea, au spus oficialii și diplomații europeni. 

Alinierea diplomatică rapidă în jurul celor 4 Mari este în contrast puternic cu așteptările dinaintea alegerilor europene, când Bruxelles-ul era plin de zvonuri că Macron ia în considerare alternative la von der Leyen ca șef al executivului UE. 

Într-adevăr, viteza consensului a făcut chiar și pe unii diplomați să se teamă că trebuie să se apropie o curbă. „Cu cât aud mai mult optimism, cu atât devin mai nervos”, a spus un diplomat al UE. 

Partidul Popular European, care rămâne cea mai mare forță politică după alegerile europene, vrea să garanteze un al doilea mandat de cinci ani pentru von der Leyen. Cu Macron concentrat pe propriile tulburări politice interne, liderii continentului sunt aproape siguri că o vor alege.

„Liderii nu pot lucra în jurul ei, nici măcar cei care ar vrea”, a spus un alt oficial al UE. „Ea este candidatul lor principal, ei sunt cel mai mare partid. Ea va fi prima alegere.” 

Costa în Consiliu?

Socialiștii, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European și o parte cheie a actualei coaliții centriste, urmăresc conducerea Consiliului European, reprezentând cele 27 de țări membre UE.

Costa este liderul clar în cursa pentru a-l succeda actualului președinte al Consiliului European, Charles Michel, atât de mult încât diplomații speculează deja cine ar deveni șeful său de cabinet în cazul în care își va lua postul.

La începutul acestei săptămâni, actualul prim-ministru de centru-dreapta al Portugaliei, Luís Montenegro, a declarat că Lisabona îl va sprijini pe Costa pentru această slujbă. „Muntenegru ar face asta doar dacă ar ști că Costa a avut o șansă serioasă”, a spus al doilea oficial UE. 

Dar candidatura lui Costa ar putea fi încă complicată de necazurile sale cu justitia.

În noiembrie anul trecut, Costa și-a dat demisia din funcția de prim-ministru, după ce procurorii l-au identificat ca suspect oficial într-o anchetă de amploare privind traficul de influență. La acea vreme, procurorii portughezi nu au dezvăluit ce infracțiune era bănuit că ar fi comis.

Opt luni mai târziu, cazul rămâne sub sigiliu, iar misterul persistă. 

Nu au fost depuse acuzații împotriva lui Costa, dar procurorii nu au renunțat la ancheta asupra fostului premier.

La solicitarea sa, Costa a răspuns luna trecută la întrebările puse de procuror și a insistat din nou asupra nevinovăției sale.

O gamă largă de capitale europene nu mai văd procesul legal împotriva lui Costa ca un obstacol în calea mutarii sale la Bruxelles. Are o relație bună de lucru cu von der Leyen și este în general apreciat de liderii europeni.

Și potrivit unui oficial francez, Macron îl place pe fostul premier portughez vorbitor de limbă franceză, caruia îi place să se implice în discuții intelectuale. 

Însă sistemul juridic portughez se mișcă într-un ritm glacial și, în timp ce ancheta asupra lui Costa continuă, problemele sale juridice ar putea fi aduse în discuție de nordici care caută să stimuleze candidatura premierului socialist danez Mette Frederiksen, al cărui nume a plutit în jurul conversațiilor de la Bruxelles de luni de zile.  

Afaceri externe și șeful Parlamentului

Cel mai incert post, în acest moment, este șeful politicii externe, au spus patru oficiali. Prim-ministrul eston Kallas se ocupă de această slujbă și, în calitate de lider național și liberal est-european, ar fi o alegere aproape ideală pentru liberali, deoarece își aleg un succesor al lui Josep Borrell.

În perioada premergătoare alegerilor europene, țările UE cu puțină experiență în agresiunea rusă au fost sceptice cu privire la pozițiile ei puternice împotriva Kremlinului. Unii lideri occidentali se temeau că Kallas s-ar putea concentra exclusiv asupra Rusiei și nu va acorda suficientă atenție altor regiuni, în special Orientului Mijlociu și Africa. Dar această opoziție s-a stins de atunci, deoarece Kallas s-ar potrivi perfect în puzzle-ul actual al locurilor de muncă, din punct de vedere geografic, politic și diplomatic.

Cea mai ușoară dintre cele patru nominalizări va fi acordarea unui alt mandat de doi ani și jumătate actualului președinte al Parlamentului European, Roberta Metsola, care face parte din PPE. Dar Parlamentul însuși, nu liderii UE, este cel care are ultimul cuvânt cu privire la această decizie.

În zilele următoare, la cina informală și la summit-ul, liderii europeni se vor tocme cu von der Leyen pentru a obține concesii în schimbul sprijinului lor, oferind sprijin în schimbul unor portofolii cheie în viitoarea Comisie Europeană. 

„Aceștia sunt șefi de stat și de guvern. Ei nu vin la Bruxelles doar pentru a semna un acord”, a spus un al treilea diplomat al UE. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră