Fulgerul din Washington DC care a ucis trei oameni e un avertisment al schimbarii climatice, spun oamenii de stiinta

06 Aug 2022
Fulgerul din Washington DC care a ucis trei oameni e un avertisment al schimbarii climatice, spun oamenii de stiinta

Oamenii de știință spun că schimbările climatice cresc probabilitatea ca fulgerul să lovească în Statele Unite, după ce fulgerul a lovit o piață din apropierea Casei Albe, lăsând 3 morti și o alta persoană în stare critică, scrie Reuters.

Condițiile calde și umede din Washington, DC, joi au fost pregătite pentru electricitate. Temperaturile aerului au ajuns la 34 de grade Celsius cu 3C mai mari decât temperatura maximă normală în ultimii 30 de ani, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.

Mai multă căldură poate atrage mai multă umiditate în atmosferă, încurajând, de asemenea, curentul ascendent rapid - doi factori cheie pentru particulele încărcate, care duc la fulgere. Un studiu publicat în 2014 în revista Science a avertizat că numărul loviturilor de fulgere ar putea crește cu 50% în acest secol în Statele Unite, fiecare 1C de încălzire traducându-se într-o creștere cu 12% a numărului de fulgere. 

Alaska, cu încălzire rapidă, a înregistrat o creștere cu 17% a activității fulgerelor din anii 1980. Și în California, de obicei uscată, un asediu de aproximativ 14.000 de fulgere în august 2020 a declanșat unele dintre cele mai mari incendii de vegetație înregistrate în stat.

Dincolo de Statele Unite ale Americii, există dovezi că fulgerele au loc și în India și Brazilia .

Dar chiar dacă fulgerele cresc, a fi lovit de unul este încă extrem de rar în Statele Unite, spun experții. Aproximativ 40 de milioane de fulgere aterizează în țară în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor – dar probabilitatea de a fi lovit e mai mica de 1 la un milion

Dintre cei care sunt loviți, aproximativ 90% supraviețuiesc, spune CDC. Țara a numărat 444 de decese din cauza fulgerelor din 2006 până în 2021.

Cei doi bărbați și două femei loviti de fulger joi în timp ce vizitau Piața Lafayette din Washington, chiar la nord de Casa Albă, au fost printre puținii ghinionişti - loviti de un fulger care a lovit pământul în timpul unei furtuni violente de după-amiază.

Fulgerul a lovit lângă un copac care se află la câțiva metri de gardul care înconjoară reședința prezidențială și birourile vizavi de piață, care este adesea aglomerată de vizitatori, mai ales în lunile de vară.

Toate cele patru victime au suferit răni critice, care le-au pus viața în pericol și au fost duse la spitalele din zonă, unde trei au murit ulterior, au spus autoritățile. 

„Suntem întristați de tragica pierdere de vieți omenești”, a spus Casa Albă într-o declarație vineri. „Inimile noastre sunt alături de familiile care și-au pierdut pe cei dragi și ne rugăm pentru cei care încă luptă pentru viața lor”.

Deoarece căldura și umiditatea sunt adesea necesare pentru a produce fulgere, majoritatea loviturilor au loc vara. În Statele Unite, statul populat și subtropical Florida vede cei mai mulți oameni uciși de fulgere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră