Generalul Christophe Gomart, fost șef al informațiilor militare, a estimat joi dimineață la microfonul postului de radio Europa 1 că, oferind 18 tunuri Caesar Ucrainei, „am dat 25% din artileria franceză”: „ne-am dezbrăcat, iartă-mi expresia”, a avertizat el.
Generalul Christophe Gomart, fost șef al informațiilor militare, a fost invitatul postului de radio Europei 1 joi dimineață și a vorbit despre războiul din Ucraina și despre sprijinul Franței pentru armata de la Kiev. El spune că Franța „renunță la mijloacele sale” si avertizează împotriva scăderii stocurilor de arme.
«Absolument» : pour le Général Christophe Gomart, la France se désarme en armant l'Ukraine https://t.co/jGv0mOusJ1
— Europe 1 ???????????? (@Europe1) December 29, 2022
Ministrul Forțelor Armate franceze Sébastien Lecornu a mers pentru prima dată la Kiev, la aproape un an de la începutul conflictului împotriva Rusiei. O întâlnire cu omologul său ucrainean a fost organizată cu scopul de a demonstra sprijinul militar al Franței pentru Ucraina și de a reafirma angajamentul Franței de a furniza arme în următoarele luni de conflict.
Cu toate acestea, în fața Marii Britanii, Germaniei, Poloniei și bineînțeles a Statelor Unite, ajutorul de la Paris e palid în comparație. Franța e doar în poziția a 10-a printre cele mai „suținătoare” țări.
„Cred că Franța renunță la mijloacele sale”, consideră generalul Christophe Gomart la microfonul Europei 1. Pentru acesta din urmă, „vizita lui Sébastien Lecornu la Kiev”, a fost organizată și pentru „a ști care erau nevoile armatei ucrainene după Franța a donat 18 arme CEASAR și o serie de muniții”.
„Păstrează resursele”
Dar nu trebuie să uităm „că Franța are prima armată europeană, dar și angajamente în alte părți ale lumii”, subliniază fostul șef al informațiilor militare. „Deci țara noastră trebuie să păstreze resursele și în special muniția și armele”.
În ciuda ajutorului militar mai mic decât al unora dintre vecinii săi, Franța a reușit să fie generoasă, asigură generalul Christophe Gomart. "Când spunem că am dat 18 tunuri CEASAR", înseamnă "că am dat 25% din artileria noastră. Nu știu dacă Polonia a dat exact același lucru", subliniază el.
Problema stocurilor de arme
Rămâne o întrebare pentru ambele țări: cantitatea de arme produse și livrate. "Franța este norocoasă să aibă o industrie de armament bună. Dar funcționează exact la timp, adică de fapt nu există stocuri odată semnat contractul. Și mai presus de toate, liniile de producție nu sunt infinite", explică el.
Așa că Franța trebuie să-și folosească resursele pentru a sprijini Ucraina împotriva inamicului rus. Un sprijin necesar dar care obligă Franța să se dezarmeze prin înarmarea Kievului, avertizează generalul. „Ne-am dezbrăcat, iartă-mă expresia”, conchide el la microfonul Europei 1.