"Convoaiele pentru libertate" au fost interzise în Paris și în Bruxelles dar protestatarii își continuă drumul spre cele două capitale

11 Feb 2022
"Convoaiele pentru libertate" au fost interzise în Paris și în Bruxelles dar protestatarii își continuă drumul spre cele două capitale Galerie foto (3)

Poliția din Paris a interzis organizarea de demonstrații ale „convoiului pentru libertate” de vineri, 11 februarie până luni, 14 februarie inclusiv. 

În Belgia, autoritățile de la Bruxelles au interzis și ele demonstrațiile convoiului planificate pentru luni pe motiv că nu a fost solicitată nicio autorizație."

Cu toate acestea convoiul continuă să crească pe măsură ce se apropie de Paris.

 

Mai multe "convoaie pentru libertate" inspirate de protestul născut în Canada au plecat miercuri din toata Franta și au continuat să avanseze joi spre Paris. Aproximativ 1.600 de persoane au fost numărate joi la cel mai mare nivel, au declarat pentru AFP surse din poliție, care subliniază însă că mișcarea este fluctuantă și că mulți participanți fac doar câțiva kilometri, spune Le Parisien

De teamă să nu vadă Parisul sau Bruxelles-ul urmând aceeași cale ca Ottawa, al cărui centru este blocat de zece zile de sute de camioane, autoritățile iau în serios aceste „convoaie pentru libertate”. Prefectul de poliție al Parisului a emis miercuri un ordin prin care interzice „demonstrația nedeclarată numită convoi libertate” de vineri 11 februarie până luni 14 inclusiv în capitală, pentru că, justifică el, „intenția sa este de a împiedica sau împiedica traficul la Paris cu vehicule.


Decizia de a interzice accesul la Bruxelles al „convoiului pentru libertate”, care nu a trimis o cerere de autorizare pentru demonstrație, a fost anunțată la scurt timp după cea a Parisului. Într-un comunicat de presă publicat joi, președintele executivului regional, Rudi Vervoort, a avertizat că ordinele de interzicere a „demonstrației cu vehicule motorizate” vor fi luate la nivelul regiunii și al orașului Bruxelles.

Această interdicție nu a descurajat însă protestatarii. Pe rețeaua de socializare Telegram, pe care mișcarea este parțial organizată, mulți sunt cei care au decis să meargă oricum la Paris, denunțând o măsură de „intimidare”. Pentru a evita arestările, mulți indeamnă să se vină „fără semn distinctiv”. „Dacă ne întreabă poliția, mergem la plimbare, fără însemne, nu este o demonstrație”, spune un utilizator. Alții discută, de asemenea, posibilitatea de a depune o contestație în instanță impotriva interzicerii demonstrațiilor.

Joi seara peste 500 de vehicule au fost așteptate de suporteri lângă Lyon. Demonstranții vor dormi acolo înainte de a pleca spre Paris.  Un alt convoi, plecat din Țara Bascilor s-a oprit pentru noapte în apropiere de Bordeaux. Alte convoaie au plecat din vestul Frantei spre Rennes.  

 

 

 

Protestatarii sunt asteptati cu provizii si chiar focuri de artificii de către localnicii care vin în număr mare pentru a încuraja mișcarea după cum arată videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare.

„Statul vrea să ne despartă, ca răspuns ne găsim împreună și rămânem împreună”, marturiseste un protestatar pentru FranceBleu.

La Bordeaux, așezate pe asfalt, pachete cu apă și alimente sunt puse la dispoziția soferilor de către susținătorii ai mișcării. O solidaritate care a fost exprimată și cu o seară înainte, când convoiul a ajuns la zona de odihnă Cestas.

„Au fost atât de multe provizii lăsate de oameni încât reprezentanții convoiului au fost nevoiți să cheme o asociație pentru a recupera surplusul! „, spune Sébastien, care își deschisese și casa pentru cazarea de noapte.

 

 

 

Surse: FranceBleu., Le Parisien, Liberation, Twitter

Alte stiri din Externe

Ultima oră