Ministrul Economiei cere să se concentreze asupra legilor care complică viața companiilor și încetinesc creșterea acestora, scrie Politico.
Franța face eforturi pentru a amâna normele UE care cer companiilor să raporteze amprenta lor asupra mediului și expunerea la riscurile climatice și să verifice dacă furnizorii lor respectă normele de mediu și de muncă.
Într-un document obținut de POLITICO și datat 20 ianuarie, guvernul francez a făcut presiuni pentru a amâna pe termen nelimitat noua directivă privind obligația de diligență a întreprinderilor ( CSDDD ) pentru a întârzia cu doi ani directiva privind raportarea durabilității corporative ( CSRD ).
„Autoritățile franceze sunt în favoarea amânării sine die a intrării în vigoare a directivei [CSDDD]”, se arată în document.
„Întârzierea trebuie să ofere timpul necesar îmbunătățirii directivei”, a adăugat documentul, în special în ceea ce privește domeniul de aplicare, despre care Franța susține că nu ar trebui să se aplice companiilor mai mici de 5.000 de angajați și ale căror venituri nu depășesc 1,5 miliarde de euro.
„Trebuie să ne concentrăm asupra legislației care complică viața de zi cu zi a companiilor voastre și le încetinește creșterea”, a spus ministrul francez al economiei Eric Lombard, joi, în felicitările sale anuale de Anul Nou, cerând o simplificare a CSRD și amânarea directivelor până în ziua „va fi simplificate”.
În noiembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxelles va revizui și va simplifica trei dintre legile blocului care impun cerințe de divulgare întreprinderilor: CSRD, CSDDD și taxonomia UE, care clasifică activitățile economice în funcție de impactul lor asupra mediului și asupra climei.
Comisia Europeană este de așteptat să dezvăluie această revizuire, cunoscută sub numele de omnibus, pe 26 februarie.
La începutul acestei luni, președintele francez Emmanuel Macron a clarificat și acest mesaj. „Trebuie să facem o pauză masivă de reglementare, dar trebuie să revizuim și reglementările, inclusiv cele recente, care împiedică capacitatea noastră de a inova”, a spus Macron.
Într-o scrisoare către Ursula von der Leyen din 17 decembrie, Germania a cerut, de asemenea, o întârziere de doi ani în implementarea regulilor de raportare, precum și o „reducere semnificativă a conținutului CSRD”.