Francois Fillon se afundă în probleme. Ancheta se extinde la suspiciuni de escrocherie agravată și fals

22 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Francois Fillon se afundă în probleme. Ancheta se extinde la suspiciuni de escrocherie agravată și fals

Ancheta asupra posibilelor angajări fictive, supranumită "Penelopegate", care a condus la inculparea lui Francois Fillon, candidatul dreptei în alegerile prezidențiale din Franța, a fost extinsă la suspiciuni de "escrocherie agravată, fals și uz de fals", a indicat marți o sursă judiciară franceză.

Le Monde, Parchetul național financiar (PNF) a trimis judecătorilor de instrucție la 16 martie un rechizitoriu suplimentar — acte de procedură permițând extinderea anchetei—privind fapte de "escrocherie agravată, fals și uz de fals".

Justiția se întreabă, potrivit ziarului, dacă "soții Fillon ar fi putut produce falsuri pentru a justifica salariile" cu care a fost remunerată Penelope, soția candidatului.

Potrivit unei surse apropiate de caz, acest rechizitoriu urmează unei percheziții efectuate în martie în Adunarea Națională, după o primă vizită a anchetatorilor la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul investigației PNF.

În cursul acestei a doua investigații, un număr de documente a fost ridicat, a precizat sursa.

Conform Le Monde, anchetatorii au găsit "foi semnate de Penelope Fillon", care relevă "diverse calcule de ore lucrate".

Anchetatorii se întreabă "dacă aceste calcule nu sunt falsuri, stabilite pentru a justifica a posteriori salariile plătite" Penelope Fillon și de "consolida realitatea muncii sale de asistent parlamentar", una dintre problemele aflate în centrul investigațiilor.

"Nu există nici cel mai mic fals în acest dosar", a contestat avocatul dnei Fillon, Pierre Cornut-Gentille, într-o declarație pentru AFP, denunțând o încălcare a confidențialității investigațiilor. "Nu avem ce explica înainte de a merge în fața judecătorilor", a adăugat el.

Francois Fillon a fost inculpat la 14 martie — o premieră în cazul unui candidat important la președinția Franței — pentru deturnare de fonduri publice, complicitate și ascunderea de deturnare de fonduri, înșelăciune și complicitate la abuz de bunuri sociale și nerespectarea obligațiilor declarației în fața Înaltei Autorități pentru transparența vieții publice (HATVP).

Soția sa a fost convocată de justiție la 28 martie, pentru posibila punere sub acuzare.

Mai mult, publicaţia Le Canard Enchaine aduce noi elemente care să-l înfunde pe Fillon. Potrivit acesteia, Fillon ar fi primit 50.000 de dolari de la un miliardar libanez pentru a facilita o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Fouad Makhzoumi ar fi plătit 50.000 de dolari firmei de consultanță a lui Fillon pentru a discuta cu președintele rus la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, în 2015.

Alte stiri din Externe

Ultima oră