Totodată, instanţa a decis confiscarea averii, dobândită ilegal, de fostul premier. El va rămâne fără Ordinul Republicii, va fi obligat să plătească amendă de 60.000 de lei şi nu va putea ocupa funcţii publice timp de cinci ani.
"Nu putem să fim de acord cu această sentinţă pentru că ea nu este proporţională faptelor prejudiciabile care i se încriminează lui Filat Vladimir (...) Nouă ani sunt prea puțini pentru prejudiciul adus statului de către Filat. Sentinţa va fi contestată. Nu suntem de acord cu ea. Regret că presiunile au fost făcute din spaţiul public fie în adresa mea sau în adresa anchetei. A fost o presiune sistematică, dar nu ne-a afectat şi ne-am făcut lucrul destoinic", a declarat procurorul Adrian Beţişor.
Fostul premier Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie, anul trecut, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional Anticorupţie. Anterior, el rămăsese fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general, pentru a fi cercetat într-un dosar penal pentru corupere pasivă și trafic de influență.
Totul a pornit de la autodenunțul omului de afaceri Ilan Șor, care l-a pârât pe Filat că ar fi extorcat de la el bani, bunuri şi servicii de sute de milioane de dolari. Fostul președinte al PLDM a fost încătuşat la scurt timp după ce deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară. Vlad Filat a fost reţinut, inițial, pentru 72 de ore, iar ulterior a fost plasat în arest.
Peste câteva zile, procurorii au efectuat percheziţii la sediul Partidului Liberal Democrat, la una din casele sale, dar şi la părinţii lui Vlad Filat unde au găsit documente care ar avea legătură cu fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Ofiţerii au mai găsit note informative referitoare la urmărirea unor persoane, inclusiv politicieni. Unele acte aveau ştampila "secret". Anchetatorii au mai găsit în locuinţă carduri bancare, stick-uri de memorie şi ceasuri de lux, de sute de mii de lei. Cinci mașini de lux ale lui Filat au fost puse sub sechestru.
La sfârșitul lunii martie 2016, Vlad Filat ar fi încercat să influențeze martorii în dosarul în care este cercetat penal. Potrivit procurorilor, deputatul liberal-democrat le-a trimis ilegal, din pușcărie, scrisori prin intermediul avocaților săi. Apărătorii lui Filat au negat însă acest lucru.