Taxa se doreşte a fi o măsură de combatere a diabetului de tip 2, băuturile răcoritoare fiind o sursă majoră de zahăr. Aceasta va înlocui o taxă deja existentă pe dulciuri şi îngheţată, care, conform Comisiei Europene, ar favoriza producătorii locali.
Deşi Guvernul sprijină introducerea noii taxe, ministrul Finanţelor, Petteri Orpo, este îngrijorat de aplicarea acesteia. O încercare de a introduce o taxă similară în 2012-2013 a eşuat în monitorizarea aplicării acesteia şi impactului asupra consumului.
Una dintre problemele ridicate de industria alimentară este dificultatea tehnică de a face distincţie între alimentele/băuturile cu zahăr natural şi cele cu zahăr adăugat. Deşi UE a introdus noi reguli de etichetare, totuşi industria de specialitate insistă este greu de făcut distincţia.
Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat aplicarea unei taxe de 20% pe băuturile dulci pentru a descuraja consumul acestora şi pentru a preveni obezitatea, în special în rândul copiilor.
"Dacă guvernul taxează produse precum băuturile zaharate, poate reduce suferinţa şi poate salva vieţi. De asemenea, se pot reduce din cheltuielile medicale şi pot creşte veniturile pentru investiţii în serviciile de sănătate", a declarat Douglas Bettcher, directorul departamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile al OMS, citat de The Guardian.