Atenție! Femeile refugiate se confruntă cu riscul de a fi traficate și exploatate sexual

16 Noi 2016 | scris de Istvan Deak
Atenție! Femeile refugiate se confruntă cu riscul de a fi traficate și exploatate sexual

O delegație a comisiei pentru drepturile femeii și egalitate de gen a vizitat recent taberele și centrele de refugiați din jurul Atenei, pentru a evalua situația acestora. După această misiune, șefa delegației, Constance Le Grip a cerut țărilor UE să fie mai angajate în primirea refugiaților, în special a femeilor și copiilor.

“Nesiguranța și pericolele care amenință refugiații de sex feminin și integritatea fizică și psihică a femeilor din taberele de imigranți sunt mult mai semnificative decât cele cu care se confruntă bărbații. Există riscul ca femeile să fie exploatate sexual și să fie răpite de rețelele de trafic de persoane. Și acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, și după ce au ajuns în UE, inclusiv în tabere.

Nu există suficientă securitate și supraveghere. Ele nu au posibilitatea de a se închide undeva și nici nu există băi separate. Membrii personalului ne-au spus despre nivelul ridicat de violență în familie la care sunt expuse femeile”, a subliniat Le Grip.

Nici minorii neînsoțiți nu sunt în siguranță când ajung în tabere. ”Cei mai mulți dintre ei trăiesc în tabere generale de refugiați. Anumite tabere încearcă să grupeze minorii împreună. Fetele sunt deosebit de vulnerabile și se confruntă cu probleme psihologice.

Multor oameni tineri nu le place să stea în tabere pentru prea mult timp. Ei nu înțeleg întotdeauna de ce trebuie să fie însoțiți și sprijiniți și adesea fug din tabere. Ca rezultat, ei sunt chiar mai expuși pericolului.

Grecia are nevoie urgentă ca alte țări din UE să dea dovadă de solidaritate, în special prin primirea a cât mai multor copii imigranți. În momentul de față, condițiile din Grecia pentru imigranți nu sunt foarte bune”, a adăugat eurodeputata din Franța.

Tocmai de aceea, ea solicită Parlamentul European să contribuie semnificativ la îmbunătățirea lucrurilor. ”Parlamentul a atras deja atenția asupra situației în diferite ocazii, de exemplu prin adoptarea unui raport care propune o serie de măsuri concrete cu privire la Ziua Internațională a Femeii.

Trebuie să le reamintim în mod constant statelor membre angajamentul lor în ceea ce privește relocarea refugiaților, în condițiile în care fiecare țară trebuie să-și asume partea sa Ne-am dori, de asemenea, o privire mai atentă asupra modului în care sunt cheltuiți banii pe teren”, a încheiat Le Grip.

Alte stiri din Externe

Ultima oră