Europenii nu au identificat încă cauzele exploziilor care au lovit gazoductele, dar mai mulți lideri consideră că este puțin probabil să fi fost un accident. Acest fapt ridică temeri că toate infrastructurile critice din Europa, de la conductele de petrol și gaze din Marea Nordului până la cablurile de electricitate precum și cablurile de internet, sunt amenințate, spun ziarele americane citate de LeMonde.
New York Times amintește că, de ani de zile, „experții militari avertizează asupra pericolului reprezentat de așa-numitul război hibrid”, adică capacitatea de a submina funcțiile democratice, de a perturba viața normală și de a semăna haos și incertitudine. „Aceste scurgeri sunt o reamintire a măsurii în care sistemele vitale pot fi expuse atacurilor externe”, continuă cotidianul american, care notează că „conform liderilor danezi și polonezi nu este o coincidență”: aceste explozii au fost descoperite când a fost inaugurată Baltic Pipe, o nouă conductă de gaz care leagă Norvegia de Polonia și trece prin Danemarca.
Acest episod marchează finalul final al proiectelor Nord Stream, care au întărit dependența Europei de gazul rusesc” , notează, la rândul său, Washington Post. „Nimeni din partea europeană nu crede că este altceva decât sabotajul rusesc ”, a spus un oficial european citat de cotidian: doar „Rusia a avut motivația, echipamentul și capacitatea de a face acest lucru. Unii îl văd ca pe un mesaj către NATO, despre capacitățile rusești, alții ca pe o amenințare la adresa infrastructurii energetice non-rusești sau la rețelele esențiale de cablu de date de pe internet aflate pe fundul oceanelor.
O opinie împărtășită de Tobias Federico, directorul general al companiei de consultanță Energy Brainpool, intervievat de Wall Street Journal: „Acest incident ridică temeri că toate infrastructurile critice din Europa, de la conductele de petrol și gaze din Marea Nordului până la cablurile de electricitate care conectează Europa continentală, Scandinavia și Marea Britanie, precum și cablurile de internet, sunt amenințate. Aceasta este dovada unei capacități de distrugere destul de puternice” .
CNN, la rândul său, este interesat de informația lui Spiegel: „În timpul verii, Statele Unite au avertizat mai mulți aliați europeni, printre care Germania, că conductele Nord Stream 1 și 2 ar putea fi amenințate, chiar atacate” . Aceste avertismente s-au bazat pe evaluări ale serviciilor de informații americane, dar erau vagi și nu indicau clar cine ar putea fi în spatele unui atac sau când ar putea avea loc.